piątek, 11 października 2013

Pumpkin Spice Latte czyli dyniowa kawa z przyprawami

       Pumpkin Spice Latte czyli dyniowa kawa z przyprawami :)
Nie przepadam za kawą. Jestem raczej fanką herbat, to one pobudzają mnie do życia. Choć bywa czasem, że nie odmawiam sobie słodkiej latte lub cappuccino.

      Pierwszy raz pumpkin spice latte piłam w Anglii. Po długim czasie spędzonym na zimnie zostałam zaproszona na kawę. Gdy odpowiedziałam, że kawy nie pijam, usłyszałam, że tę wypiję. I tak się właśnie stało. Od tego czasu kiedy przychodzi jesień nie mogę się doczekać kiedy zaszyję się na ogrodzie, pod kocykiem z gorącą kawą i wspomnieniami z tamtych czasów.

Choć w internecie można znaleźć miliony przepisów ja przedstawiam wam wersję przepisu wg którego robię kawę.

Składniki na dwa kubeczki.
-kawa - 4 łyżeczki (ja zrobiłam sobie espresso )
-250 ml mleka
-4 łyżki musu z dyni *
- 4 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego
-1-2 łyżeczki cukru brązowego
-1 łyżeczka przyprawy pumpkin pie spice **
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (bez niej też kawa będzie udana)

do dekoracji
-bita śmietana







* mus z dyni można zrobić krojąc dynie w małą kosteczkę, gotować aż do miękkości i zmiksować na gładką papkę.
** Pumpkin pie spice
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki
w wielu przepisach dodaję się często ziele angielskie i goździki. Ja niestety nie przepadam za mieszanką ziela z goździkami i imbirem, dlatego korzystam z przepisu bez tych dwóch składników.



  1. Podgrzewam dynie w garnuszku. 
  2. W drugim podgrzewam i mikserem spieniam ciepłe mleko. Garnuszek trzymam nad malutkim gazem. Wlewam do mleka - gorącą kawę, cukier, mleko skondensowane, wanilie, przyprawy oraz na samym końcu dynię.
  3. Przelewam wszystko przez sitko do kubeczków. Dekoruję ubitą śmietaną i posypuję przyprawami.

-Jeśli macie robota kuchennego ułatwiamy sobie życie wrzucając wszystko do blendera i miksujemy. Ale mleko naprawdę warto podgrzać bo kawa będzie zimna.

-Cukier każdy powinien dopasować pod swoje walory smakowe.

-Tu dobra wiadomość dla osób nie mogących pić lub po prostu nie pijących mleka. Usuńcie z przepisu mleko i mleko skondensowane, a użyjcie mleka sojowego i dodajcie więcej cukru.

-Mam nawet szybszą wersję dla tych którzy posiadają ekspres do kawy. Polecam wymieszanie mleczka skondensowanego z przyprawami, wanilią oraz dynią. A następnie zrobić sobie kawę, dodać spienione mleko i na samym końcu wlać do kawy naszą mieszankę, dzięki czu serwując ją naszym gościom , sami mogą kontrolować intensywność smaku.
Caroline xxx

2 komentarze:

  1. Ależ cudnie wygląda! Ten kubeczek jest po prostu śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! na pewno zastąpi u mnie gorącą czekoladę!

    OdpowiedzUsuń