poniedziałek, 28 października 2013

Zupa krem z dyni i grzankami.


Sezon dyniowy w pełni! Nie będę odstawać i przedstawię wam wersję zupy krem z dyni mojej cioci.
Wokół tej zupy krążą legendy w naszej rodzinie. Kiedy w trakcie rozmów ktoś zszedł na temat dyni wszyscy jak w zegarku zaczynali podziwiać zupę jaką mieli okazję jeść.
W tym roku zupę miała okazję spróbować moja mama. Czyli osoba która za dynią nie przepada. Co ciekawe zupa bardzo jej zasmakowała. Ja nie spoczywając na laurach postanowiłam zdobyć przepis i stworzyć z niego swoją zupę.
Co na to moja mama? Zakochała się w niej. Już prosiła o następną.

Składniki:
-500 g dyni
-500 ml bulionu
-1 cebula
-2 ziemniaki
-sól
-pieprz
-przyprawa curry

1. Dynie pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Międzyczasie obrać ziemniaki i cebule, pokroić ją na mniejsze kawałki.
2. Wrzucić do dyni cebulę oraz ziemniaki. Zalać bulionem. Dobrze byłoby gdyby bulion zakrywał wszystkie składniki . Przyprawić solą, pieprzem.
3. Gotować do momentu kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
4. Przyprawić przyprawą curry ( ja wsypałam 2 łyżeczki) i jeśli trzeba przyprawić solą/pieprzem.
5. Zmiksować na krem.

Podawać z grzankami, kleksem śmietany lub prażonymi migdałami.

Do zupy użyjcie dyni którą lubicie i która wam smakuje.
Smacznego!


Caroline xxx

4 komentarze:

  1. Wygląda super, a wygląda na taką prostą w zrobieniu. Może się skuszę.
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w sobotę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy ziemniaki trzeba wcześniej ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zalaniu wszystkich warzyw, należy gotować je do momentu kiedy będą ugotowane. Nie trzeba ich gotować wcześniej.

      Usuń