wtorek, 5 listopada 2013

Herbaciane babeczki oraz konkurs kreatywne babki :)

          
     Uwielbiam babeczki. Mają w sobie jakiś urok, a co ważne nie są skomplikowane. Jestem pewna, że każdy używając bazowego przepisu jest w stanie stworzyć swoją wersję ulubionych smaków.
Jako, że jestem fanką herbaty, postanowiłam upiec babeczki herbaciane. Ta wersja jest z moją ulubioną herbatą Lady Grey . Jest to odmiana znanej już herbaty Earl Grey, ale z dodatkiem skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz lekko aromatyzowana bergamotką. 
 Ale możecie użyć waszej ulubionej herbaty :)
Dodatkowo biorę udział w konkursie kreatywne babki:) Na moje babeczki możecie zagłosować tutaj:
A jeśli już zagłosowaliście to zabierajcie się do pieczenia!





Składniki na ok. 12 babeczek
-190 g białego cukru
-10 g cukru waniliowego
-115 g masła
-2 jajka

-230g mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia Dr. Oetker
-270 ml mleka
-4 łyżeczki herbaty Lady Grey lub 3-4 saszetki.

Składniki na krem:
  • 200g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
1. Zaparzyć herbatę w mleku.
Mleko podgrzać, ale nie zagotować i wsypać herbatę. Zostawić ją w garnuszku do ostygnięcia mleka i kiedy zmieni kolor na jasny brąz.
2. W małej misce ubić jajka.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Kiedy masło i cukier uzyskają jednolitą i puszystą masę dodać do nich wcześniej ubite jajka.
5. Następnie do masy dodać połowę mąki. Wlać chłodne mleko bez herbaty do masy, a po połączeniu się składników wsypać drugą połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
6.Ciasto przełożyć do papilotek.

Krem:
1. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pilnować by ze śmietany nie zrobiło się masło.
2. W drugiej misce chwile wymieszać mikserem serek mascarpone tak by po dodaniu do śmietany nie zrobiły się grudki. Posłodzić serek według uznania i wymieszać.
3. Ubitą już śmietanę przełożyć do serka i wymieszać przez kilka sekund do połączenia składników.
4. Dekorować kremem schłodzone babeczki.

Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 20-30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić babeczki drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek jest czysty oznacza to, że babeczki są gotowe.
Można na kilka sekund włączyć grillowanie od góry. Wtedy góra babeczki będzie chrupiąca.

Smacznego!

Caroline xxx


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz