Wielkopolski Podkoziołek czyli tłusty
czwartek po poznańsku. Wielkimi krokami zbliża się ten wspaniały dzień który budzi strach w osobach będących na diecie.
Pewne przysłowie głosi, że kto nie
zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie mu się wiodło. Dawniej
do środka pączka wkładano orzech lub migdał. Osoba która trafiła
na takiego pączka, miała cieszyć się powodzeniem i dostatkiem.
Dzisiaj wielkim powodzeniem cieszą się również inne słodkości
jak właśnie chruściki.
W moim domu oprócz pączków piecze
się również chruściki. Dlatego na podkoziołek pyszne faworki.
Przepis ma dwie fajne zalety, mianowicie nie trzeba trzymać ciasta w
lodówce, a z pozostałych białek można zrobić bezy. Jeśli
jednak chcecie można przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce.
Ja natomiast tego nie robię.
Składniki: (polecam jednak robić z podwójnej porcji)
-250 g mąki
-3 żółtka
-2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
(12% lub 18%)
- płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
- łyżka spirytusu lub octu
-cukier puder do posypania
-olej do smażenia
- Mąkę wysypać na stół, a w jej środek dodać śmietanę, żółtka, proszek i spirytus lub ocet.
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić na gładką masę. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei należy dodać trochę mąki.
- Ciasta uformować kulę i podzielić ją na mniejsze części. Nie używane części przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło.
- Każdą porcję cienko rozwałkować, podsypując bardzo delikatnie mąką. Ciasto kroić na paski ok 15 cm na 3cm. Każdy paseczek naciąć w środku i delikatnie przewinąć jeden koniec.
- Każdą część kuli smażyć od razu, natychmiast po ukształtowaniu chruścików. Wkładać po kilka pasków do naczynia z dobrze rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor i wyciągając odsączyć na papierze.
- Odsączone chruściki kładziemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz