piątek, 30 maja 2014

Zupa owocowa na winie

Zupa na winie i nie jest to bynajmniej to co się nawinie.
Muszę powiedzieć uwielbiam zupy owocowe. Najlepsze są z jagód i wiśni, niestety na te owoce trzeba jeszcze poczekać. Ale od czego są truskawki i rabarbar!
Nie każdy musi przepadać za takimi daniami, są specyficzne, ale na zimno są idealne w upalny dzień! Zupa jest banalnie prosta i aromatyczna. Z tego przepisu można stworzyć kompot, zupę lub pyszny kisiel.

-500ml białego wytrawnego wina
-200ml wody
-3 łyżki białego cukru
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-400 g rabarbaru
-250 g truskawek
-skórka z połowy pomarańczy lub kandyzowana skórka

  1. 3 łyżki cukru, skórkę, wino gotować przez ok. 10 minut.
  2. Umyty i obrany rabarbar pokroić w kawałki, wrzucić do wina dodać ekstrakt i zalać wodą.
  3. Gotować przez 5-6 minut, jeśli istnieje potrzeba dosłodzić zupę.
  4. Umyte truskawki, pokroić na cztery części, dodać do rabarbaru i gotować do zagotowania.
  5. Schłodzić.
!Jeśli ktoś woli lekko zagęszczoną zupę, polecam rozpuszczenie odrobiny mąki ziemniaczanej w kilku łyżkach wody tak by mąka całkowicie się rozpuściła i wlać do gotującej się zupy. Większa ilość mąki sprawi, że zrobi się kisiel :) 

Text and photos by Caroline xxx 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz