Muszę powiedzieć uwielbiam zupy owocowe.
Najlepsze są z jagód i wiśni, niestety na te owoce trzeba
jeszcze poczekać. Ale od czego są truskawki i rabarbar!
Nie każdy musi przepadać za takimi
daniami, są specyficzne, ale na zimno są idealne w upalny
dzień! Zupa jest banalnie prosta i aromatyczna. Z tego przepisu można stworzyć kompot, zupę lub
pyszny kisiel.
-500ml białego wytrawnego wina
-200ml wody
-3 łyżki białego cukru
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-400 g rabarbaru
-250 g truskawek
-skórka z połowy pomarańczy lub
kandyzowana skórka
- 3 łyżki cukru, skórkę, wino gotować przez ok. 10 minut.
- Umyty i obrany rabarbar pokroić w kawałki, wrzucić do wina dodać ekstrakt i zalać wodą.
- Gotować przez 5-6 minut, jeśli istnieje potrzeba dosłodzić zupę.
- Umyte truskawki, pokroić na cztery części, dodać do rabarbaru i gotować do zagotowania.
- Schłodzić.
!Jeśli ktoś woli lekko zagęszczoną
zupę, polecam rozpuszczenie odrobiny mąki ziemniaczanej w kilku
łyżkach wody tak by mąka całkowicie się rozpuściła i wlać do gotującej się
zupy. Większa ilość mąki sprawi, że zrobi się kisiel :)
Text and photos by Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz