Od pewnego czasu praca, szkoła, rodzina, a także życie spędza mi sen z powiek. Nie mam tu co narzekać, bo nie ma na co. Brakuje mi jednak tego stania przy garach. Rano wychodzę zastaje mnie ciemność, gdy zaś wracam zastaje mnie pora na sen. Jedno jest jednak pewne, oszczędność na prądzie - gwarantowane. Cieszy mnie fakt możliwości pogotowania w weekendy więc przedstawiam wam pewną wersję śniadania. W roli głównej - jajka i przyprawy.
Zacznę od przypraw. Niedawno miałam okazję poznać kilka osób z różnych zakątków świata i chyba nie byłabym sobą gdybym nie zapytała o jedzenie. Rozmawiając o naszych okropnych kostkach rosołowych poznałam przyprawę Duqqa również Dukkah . Egipska Dukkah to coś w rodzaju dipu który składa się z prażonych orzechów, ziół i aromatycznych przypraw. Zjada się ją jako dodatek do chleba, warzyw lub w niektórych krajach po prostu jako przystawkę. Oczywiście danie to posiada tysiące wariacji jeśli chodzi o skład. Każda rodzina ma swoją własną wersję, którą przekazuje dalej. Podstawowymi składnikami są jednak: Orzechy - mogą to być migdały, włoskie, pistacje, nerkowca jednakże z tego co się dowiedziałam zazwyczaj używa się orzechów laskowych. W skład wchodzi również kumin, sezam, kolendra. Znalazłam również wersję z chilli, pieprzem cytrynowym, miętą, cukrem, skórką cytryny i wiele wiele innych. Na sam początek jednak zaproponowano mi żebym jednak użyła tylko czterech składników, a dopiero później próbowała dokładać nowych składników. Jak dla mnie, dla osoby która uwielbia aromatyczne przyprawy i orzechy to bardzo chętnie będę powracać do tego przepisu, choćby ze względu na to, że idealnie może się nadawać jako posypka do dań na słono.
Smacznego. Karolina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz