czwartek, 16 stycznia 2014

Placuszki z ananasem

Choć o większości dań decyduje lodówka czy szuflada z jedzeniem tym razem danie to spadło na mnie z góry. Dosłownie. Kiedy wyciągając dżem , chciało by się powiedzieć wpadła mi do głowy, ale tym razem spadła mi na głowę puszka z ananasami.

Piątkowy obiad miał odbyć się pod znakiem placków z jabłkami. Jeśli i to danie pasuje do siebie to czemu zamiast jabłek nie dodać ananasów. Strzał w dziesiątkę. Mała odmiana, a do tego smaczna. Jeśli zostanie wam ciasto idealnie nadaje się na amerykańskie naleśniki np. z syropem klonowym i owocami.

Składniki:
  • Puszka ananasów (krążki) lub cały ananas pokrojony w krążki
Ciasto:
  • 300 ml mleka
  • 30g rozpuszczonego oraz ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 225 g mąki
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Jajka wbić do miski i przez chwilę ubijać trzepaczką lub widelcem.
  2. Wlać mleko oraz ostudzone masło i dokładnie wymieszać.
  3. Przesiać mąkę, wsypać cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać tak by nie było grudek.
  4. Rozgrzaną patelnie spryskać niewielką ilością oliwy. Jeśli posiadacie patelnie na których można smażyć bez tłuszczu nie spryskujcie oliwą.
  5. Zanurzyć i obtoczyć krążki ananasa w cieście następnie włożyć na patelnie.
  6. Smażyć na nie dużym ogniu, przewracać placuszek wtedy kiedy ciasto z wierzchu nie będzie już lejące lub będą się pojawiać na nim bąbelki. Smażyć do czasu kiedy obie strony będą ładnie brązowe.
Podawać z kleksem kwaśniej śmietany, cukrem pudrem, czekoladą, a nawet konfiturą.
Zamiast tego przepisu na ciasto można zrobić ciasto naleśnikowe, pamiętać trzeba tylko, żeby było one zazwyczaj bardziej gęste niż do normalnych naleśników.
Caroline
 xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz