poniedziałek, 17 marca 2014

Ryż z musem jabłkowym i cynamonem

Leniwy poniedziałek. Zdecydowanie dziś go mam :)
Ale czy można nazwać się leniem jeśli robimy obiad ze składników które można policzyć na palcach naszych dłoni? Nic mylnego. Prosty, szybki ( o ile mamy zrobione zapasy musu jabłkowego) smaczny obiad.
Leniuchy do kuchni :)

Składniki na dwie osoby:
-175g ryżu
-600 ml wody
-75 ml mleka
-mus jabłkowy
-cukier , cynamon




 

1. Ryż zalać wodą i gotować ze szczyptą soli przez 5 minut krócej niż czas podany na opakowaniu.
2. Po tym czasie dolać do ryżu mleko i zagotować. Zgasić, przykryć pokrywką , garnek owinąć w ręcznik kuchenny i pod koc na 15 min. Można oczywiście gotować dłużej, aż do miękkości ryżu.
3. Cukier wymieszać z cynamonem. Posypać nim ryż , nałożyć mus i zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz