sobota, 22 marca 2014

Test Panel w ... Enjoy.Restaurant cz. I

          Zakochać się w Poznaniu po raz kolejny ? Wydaje mi się ze jest to możliwe. Nareszcie w Poznaniu coś się dzieje. Jeszcze do niedawna wydarzenia kulinarne odbywały się wyłącznie w innych dużych miastach. Dziś nie ma miesiąca w którym nie słyszy się o nowinkach czy wydarzeniach dotyczących kuchni. Jest także ogromny popyt na tego typu eventy, a jak wiadomo popyt trzeba zaspokoić :) W telewizji powstaje mnóstwo programów o jedzeniu i gotowaniu. Promuje się kucharzy i amatorów kulinarnych wyzwań. W sieci powstało tysiące blogów, a z cienia wyszli ludzie dla których gotowanie jest pasją, którą próbują zaszczepić innym. Otworzyły się restauracje oraz akademie i każdego dnia zapraszają nas na warsztaty, a chętnych na nie zdecydowanie nie brakuje.

          Od kilku dni mamy okazję okazję uczestniczyć w zorganizowanych test panelach w Poznaniu. Każdego dnia smakujemy potrawy przygotowane przez szefów różnych restauracji, których motywem przewodnim są owoce morza. Degustacje te poprzedzają rozpoczęcie akcji sezon na owoce morza w wybranych restauracjach w Poznaniu. Przez cały kwiecień będzie można zasmakować dań, którymi my się zachwyciliśmy. Od was tylko zależy jaką restauracje wybierzecie i które danie przypadnie wam do gustu. Wybór będzie bardzo ciężki, bo ja osobiście nadal nie mogę się zdecydować, które danie było najlepsze.

Pierwszy panel test odbył się 19 marca w restauracji Enjoy. Specjalnie na ten dzień szef kuchni Dominik Brodziak przygotował trzy wspaniałe dania. Carpaccio z ośmiornicy skropione oliwą z czosnkiem oraz pietruszką. Niesamowicie delikatna ośmiornica, która wraz ze smakami oliwy była przepyszna.


Na ciepło smakowałyśmy małże w sosie pomidorowym, gotowane na bulionie wołowym, z dodatkiem selera naciowego i pietruszki. Mimo takiego połączenia danie wspaniale ze sobą współgrało. Gorąco polecam tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z owocami morza.

 Na zakończenie naszym oczom ukazały się kalmary ze szpinakiem z dodatkiem masła i wspaniały sos szafranowy. Dodatkowo na naszych talerzach znalazły się drobno pokrojone warzywa oraz pasta z oliwek i anchois. Poezja dla podniebienia. Mnóstwo aromatów i smaków, które idealnie do siebie pasują.


 Jakie danie najbardziej mi smakowało? Bardzo trudny wybór! Ale zdecydowanie zakochałam się w idealnie przyrządzonym carpaccio z ośmiornicy. Polecam. Możecie być pewni, że w kwietniu zawitam do Enjoy by po raz kolejny spróbować tych pyszności.
 
 Po całej degustacji mieliśmy okazję na krótką rozmowę z autorem wszystkich dań. Osobiście Dominik zaimponował mi niesamowitą skromnością, aż trudno było uwierzyć, że te pyszności wyszły spod jego rąk. Wszystkie dania zawierały masło i pietruszkę jak się okazało są to jedne z ulubionych składników kucharza. O Dominiku możecie poczytać tutaj: klik

Restauracja urzekła mnie prostym, a zarazem eleganckim wyglądem. Różowe akcenty idealnie komponowały się z czarno-białym wystrojem, otwarta przestrzeń dodawała światła. A co najważniejsze bardzo uprzejma i elegancka obsługa.


Aby poczuć tę wspaniała atmosferę i spróbować tych ciekawych dań skorzystajcie z akcji sezon na owoce morza, która będzie trwać przez cały kwiecień w wybranych poznańskich restauracjach za jednolitą kwotę 58 zł.
Więcej informacji znajdziecie na stronie www.KulinarnyPoznan.pl 
 
 


ENJOY.restaurant
Platinum Palace Residence
ul. Reymonta 19
60-791 Poznań




Caroline xxx
Photos by Caroline 

2 komentarze:

  1. Tak, miałam okazje jeść dania pana Dominika. Są naprawdę pyszne. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli intersuje cię montaż instalacji chłodniczych / łódź w restauracji to polecam usługi firmy Ice Tom. Zajmuje się ona sprzedażą sprzetu chłodniczego oraz oferuje montaż i serwis sprzętu. To firma ciesząca się bardzo dobrą opinią na rynku.

    OdpowiedzUsuń