Zakochać się w Poznaniu po raz
kolejny ? Wydaje mi się ze jest to możliwe. Nareszcie w Poznaniu
coś się dzieje. Jeszcze do niedawna wydarzenia kulinarne
odbywały się wyłącznie w innych dużych miastach. Dziś nie
ma miesiąca w którym nie słyszy się o nowinkach czy wydarzeniach
dotyczących kuchni. Jest także ogromny popyt na tego typu
eventy, a jak wiadomo popyt trzeba zaspokoić :) W telewizji
powstaje mnóstwo programów o jedzeniu i gotowaniu. Promuje się
kucharzy i amatorów kulinarnych wyzwań. W sieci powstało
tysiące blogów, a z cienia wyszli ludzie dla których gotowanie
jest pasją, którą próbują zaszczepić innym. Otworzyły
się restauracje oraz akademie i każdego dnia zapraszają nas na
warsztaty, a chętnych na nie zdecydowanie nie brakuje.
Od kilku dni mamy okazję okazję
uczestniczyć w zorganizowanych test
panelach w Poznaniu. Każdego dnia smakujemy potrawy
przygotowane przez szefów różnych restauracji, których motywem
przewodnim są owoce morza. Degustacje te poprzedzają rozpoczęcie akcji sezon na owoce morza w wybranych restauracjach w
Poznaniu. Przez cały kwiecień będzie można zasmakować dań,
którymi my się zachwyciliśmy. Od was tylko zależy jaką
restauracje wybierzecie i które danie przypadnie wam do gustu. Wybór
będzie bardzo ciężki, bo ja osobiście nadal nie mogę się
zdecydować, które danie było najlepsze.
Pierwszy panel test odbył się 19
marca w restauracji Enjoy. Specjalnie na ten dzień szef kuchni
Dominik Brodziak przygotował trzy wspaniałe dania. Carpaccio z ośmiornicy skropione oliwą z czosnkiem oraz
pietruszką. Niesamowicie delikatna ośmiornica, która wraz ze smakami oliwy była przepyszna.
Na ciepło smakowałyśmy małże w sosie pomidorowym,
gotowane na bulionie wołowym, z dodatkiem selera naciowego i
pietruszki. Mimo takiego połączenia danie wspaniale ze sobą
współgrało. Gorąco polecam tym, którzy
dopiero zaczynają swoją przygodę z owocami morza.
Na zakończenie
naszym oczom ukazały się kalmary ze szpinakiem z dodatkiem masła i
wspaniały sos szafranowy. Dodatkowo na naszych talerzach znalazły
się drobno pokrojone warzywa oraz pasta z oliwek i anchois. Poezja dla podniebienia. Mnóstwo aromatów i smaków, które idealnie do siebie pasują.
Jakie danie najbardziej
mi smakowało? Bardzo trudny wybór! Ale zdecydowanie zakochałam się
w idealnie przyrządzonym carpaccio z ośmiornicy. Polecam. Możecie być pewni, że w kwietniu zawitam do Enjoy by po raz kolejny spróbować tych pyszności.
Po całej degustacji mieliśmy okazję
na krótką rozmowę z autorem wszystkich dań. Osobiście Dominik zaimponował mi
niesamowitą skromnością, aż trudno było uwierzyć, że te
pyszności wyszły spod jego rąk. Wszystkie dania zawierały masło
i pietruszkę jak się okazało są to jedne z ulubionych składników
kucharza. O Dominiku możecie poczytać tutaj:
klik
Restauracja urzekła mnie prostym, a
zarazem eleganckim wyglądem. Różowe akcenty idealnie komponowały
się z czarno-białym wystrojem, otwarta przestrzeń dodawała
światła. A co najważniejsze bardzo uprzejma i elegancka obsługa.
Aby poczuć tę wspaniała atmosferę i
spróbować tych ciekawych dań skorzystajcie z akcji sezon
na owoce morza, która będzie trwać przez cały kwiecień w wybranych poznańskich restauracjach za jednolitą kwotę 58 zł.
Więcej informacji znajdziecie na
stronie www.KulinarnyPoznan.pl
ENJOY.restaurant
Platinum Palace Residence
ul. Reymonta 19
60-791 Poznań
Platinum Palace Residence
ul. Reymonta 19
60-791 Poznań
Caroline xxx
Photos by Caroline
Tak, miałam okazje jeść dania pana Dominika. Są naprawdę pyszne. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJeśli intersuje cię montaż instalacji chłodniczych / łódź w restauracji to polecam usługi firmy Ice Tom. Zajmuje się ona sprzedażą sprzetu chłodniczego oraz oferuje montaż i serwis sprzętu. To firma ciesząca się bardzo dobrą opinią na rynku.
OdpowiedzUsuń