Przetwory przetwory.
Mam czasem wrażenie, że każdej
jesieni jestem jak miś. Który przed zimą zbiera zapasy. Szkoda
tylko, że nie mogłabym przespać całej zimy, a obudzić się kiedy będzie już cieplutko.
Choć jest mnóstwo zapraw które
robimy, mam swoje ulubione. Nasza spiżarnia jest jak mini hurtownia. Od owoców i warzyw w occie, soki, dżemy, powidła,
kompoty, a nawet własny miód!
A ja przedstawię wam jedne z moich
faworytów.
Kompot brzoskwiniowy, dżem z dyni oraz
dynie w occie.
Powiecie, że jaka to sztuka zrobić
ten kompot. Żadna, bo potrzeba tyko trzech składników.
Brzoskwinia – cukier – woda .
Brzoskwinia do słoika, 3 łyżki cukru i zalać wrzątkiem. Zagotować. Banał. Lubie ten kompot dlatego, że brzoskwinie są moje. Z mojego
ogródka. Z drzewa posadzonego przez mojego dziadka. Są wyjątkowo
mięsiste i półsłodkie. Dodanie listków mięty sprawia, że
smak kompotu staje się jeszcze bardziej orzeźwiający i bardziej konkretny.
Na targach i sklepowych półkach
brzoskwiń pewnie już nie ma, ale jest dynia.
Tak jak już pisałam, za dynią nie
przepadam. Ale konfitura wyszła pyszna! Po czasie dodawania,
odejmowania, gotowania i złości doszłam do wniosku, że faktycznie dynia lubi
cytrusy! Szczególnie pomarańczko! Dynia przeszła smakiem i
zapachem cytrusów dzięki czemu nie jest mdła.
Składniki:
-ok 1 kg dyni
-310 g cukru
-2 soczyste pomarańcza
-1 cytrynka
- Kroję dynie w nie dużą kostkę i zasypuje na chwilę cukrem. Kiedy dynia wypuści sok wrzucam do garnka i gotuję tak by cały sok wyparował.
- Obieram pomarańcza i cytrynę i również kroję w kostkę i dorzucam do dyni. Można też użyć specjalnej drewnianej wyciskarki do cytryn. Bo gdy mocniej przyciśniemy wydobędziemy również miąższ.
- Gotujemy do uzyskania papki. Nie szkodzi jeśli masa nie ma równomiernej konsystencji, miło czasem poczuć kawałek dyni.
- Następnie zagotowuje w słoiczkach
Mam też coś dla tych którzy zamiast
słodkiej wersji preferują wersję na słono. Dynia w occie.
-1,5 szklanki octu 10%
-1,5 litra wody
-10 łyżek cukru (użyłam mniej
cukru, ze względu na bardzo słodką dynie)
-płaska łyżeczka soli
-ziele angielskie (ilość zależna
jest od ilości słoików - po jednym ziarenku w słoiku)
-goździki (ilość zależna jest od
ilości słoików – po dwa ziarenka w słoiku)
- Dynie kroje na dość równą kostkę lub specjalną łyżeczką wydrążam kuleczki.
- Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, sól, goździki i ziele. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia cukru i soli, ale pilnować by nie zagotować mieszanki.
- Zalać zalewą dynie w słoiczkach. W każdym słoiczku powinno znajdować się jedno ziarenko ziela i dwa goździki. Zagotowujemy w słoiczkach przez 20 min od momentu zagotowania się wody.
smacznego:)Caroline
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz