Lubię frittatę jeść na śniadanie,
z pomidorkami i szczypiorkiem lub szałwią i ricottą - jest idealna.
Niestety, taka opcja jajek na obiad
jest nudna i mało sycąca, dlatego do tego dania warto dodać coś
co śmiało będzie służyć nam jako danie obiadowe. Zapraszam w
takim razie na hiszpańską tortillę która przypomina frittatę
tylko różni się znacząco składnikami. Jest to wersja z moją
ulubioną chorizo i żeby było po poznańsku... z pyrami:)
Składniki:
-300 g ziemniaków
-100 g świeżego lub mrożonego
szpinaku
-15 plasterków chorizo ( ok. 60 g)
- średniej wielkości cebulę
-ząbek czosnku lub kilka liści
czosnku niedźwiedziego
-3 jajka
-sól /pieprz/ opcjonalnie pieprz
cayenne
-pół szklanki żółtego sera (nie
koniecznie)
- Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
- Plasterki chorizo podsmażyć z obu stron na patelni, aż delikatnie się podpieką i wypuszczą z siebie tłuszcz.
- Zdjąć chorizo z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę, pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula będzie już przyrumieniona, dołożyć pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć.
- Zmniejszyć ognień pod patelnią do minimum. Podsmażoną cebulkę wygładzić równomiernie na patelni. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i rozłożyć po całej patelni. To samo zrobić z chorizo.
- W misce, wymieszać jajka ze szpinakiem, serem i przyprawić do smaku. Rozbełtaną masę wylać na patelnie.
- Do tego dania najlepiej nadaje się patelnia z grubym dnem i możliwością włożenia jej do piekarnika.
- Na gazie – smażymy ją pod przykryciem tak długo aż wierzch będzie ścięty, a na wierzchu nie będzie pływało surowe jajko. Warto ją przewrócić, niestety z doświadczenia wiem, że sprawia to wiele trudności.
- Na gazie i w piekarniku – smażymy danie ok. 5 min, kiedy góra będzie nadal surowa wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (180 stopni) i pieczemy następne 5 minut lub kiedy góra będzie ładnie ścięta i przyrumieniona.
! Jeśli wasza patelnia jest większa i
większość składników nie przykryła się masą trzeba dołożyć
jajek.
! Jeśli korzystacie z mrożonego
szpinaku, trzeba go najpierw rozmrozić i nie mieszać go z masą
jajeczną. Świeży nie wymaga podgrzania.
Text and Photos by Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz