Kluski. Leniwe, kopytka, śląskie lub szare. Można by wymieniać prawie w nieskończoność.
Od pewnego czasu mam chandrę na dania bezmięsne gdzie niestety,
cierpi na tym moja mięsożerna rodzina.
Mimo, iż jestem fanką przeróżnych
eksperymentów, innych kuchni to jednak polska klasyka w tym przypadku mnie nie nudzi. Banalnie proste! Pyszne! Czy dla leniwców?
Tego nie wiem, ale zapraszam na leniwe z białym serem, cukrem i
cynamonem.
Dla osób które nie przepadają za
cynamonem, polecam bułkę tartą lub śmietanę.
Składniki na 3-4 osoby ( w zależności od
apetytu domowników)
-600 g białego twarogu
-1 jajko
-240 g mąki (im mniej tym lepiej)
-masło/cukier/cynamon
- Twaróg najlepiej zmielić lub rozgnieść by nie było grudek.
- Na stolnicy wyłożyć ser, wbić jajko i stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść całość.
- Uformować wałki z powstałego ciasta (z tego przepisu powinny powstać ok. 3) , lekko spłaszczyć nożem i kroić ukośne, nieduże kawałki.
- Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować kilka sekund od wypłynięcia.
- Masło roztopić na patelni, polać nim leniwe i na koniec posypać cukrem i cynamonem.
Powalają smakiem!
OdpowiedzUsuń