poniedziałek, 12 maja 2014

LENIWE

Kluski. Leniwe, kopytka, śląskie lub szare. Można by wymieniać prawie w nieskończoność. Od pewnego czasu mam chandrę na dania bezmięsne gdzie niestety, cierpi na tym moja mięsożerna rodzina.

Mimo, iż jestem fanką przeróżnych eksperymentów, innych kuchni to jednak polska klasyka w tym przypadku mnie nie nudzi. Banalnie proste! Pyszne! Czy dla leniwców? Tego nie wiem, ale zapraszam na leniwe z białym serem, cukrem i cynamonem.
Dla osób które nie przepadają za cynamonem, polecam bułkę tartą lub śmietanę.

Składniki na 3-4 osoby ( w zależności od apetytu domowników)
-600 g białego twarogu
-1 jajko
-240 g mąki (im mniej tym lepiej)
-masło/cukier/cynamon

  1. Twaróg najlepiej zmielić lub rozgnieść by nie było grudek.
  2. Na stolnicy wyłożyć ser, wbić jajko i stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść całość.
  3. Uformować wałki z powstałego ciasta (z tego przepisu powinny powstać ok. 3) , lekko spłaszczyć nożem i kroić ukośne, nieduże kawałki.
  4. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować kilka sekund od wypłynięcia.
  5. Masło roztopić na patelni, polać nim leniwe i na koniec posypać cukrem i cynamonem.


    Photo and text by Caroline xxx

1 komentarz: