wtorek, 10 czerwca 2014

Chłozeria czyli chłodnik ogórkowy

Jestem gatunkiem który uwielbia upały! Naprawdę! Temperatury 30 czy 35 stopni to dla mnie istny błogostan. Natomiast, dobrze jest się czasem schłodzić. Będąc w miniony weekend na działce otrzymałam misję „obiad”. Ciekawe wyzwanie, bo jak się okazało wiele rzeczy zabrakło, a to nie lada wyzwanie zrobić coś z niczego. Nazwałam go sobie chłozeria. Brzmi idiotycznie, ale ni to mizeria, ni to chłodnik :) Wiem jedno jest pyszny.

Składniki:
  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 300 ml maślanki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • sól/ pieprz

  • Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub jeśli ktoś preferuje większe kawałki ogórka, pokroić w cienkie plastry. Posolić i odstawić na 10 minut.
  • Maślankę wymieszać z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem przez praskę, cukrem i koperkiem.
  • Wodę z ogórków odlać. Ogórki natomiast połączyć z sosem. Doprawić pieprzem / solą i podawać.
  • Uwaga! Ostrożnie z solą , ponieważ ogórki już zostały posolone. 


    Caroline xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz