Jestem gatunkiem który uwielbia upały!
Naprawdę! Temperatury 30 czy 35 stopni to dla mnie istny błogostan.
Natomiast, dobrze jest się czasem schłodzić. Będąc w miniony
weekend na działce otrzymałam misję „obiad”. Ciekawe wyzwanie,
bo jak się okazało wiele rzeczy zabrakło, a to nie lada wyzwanie
zrobić coś z niczego. Nazwałam go sobie chłozeria. Brzmi
idiotycznie, ale ni to mizeria, ni to chłodnik :) Wiem jedno jest
pyszny.
Składniki:
- 1 duży zielony ogórek
- 2 małe ząbki czosnku
- 300 ml maślanki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- sól/ pieprz
- Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub jeśli ktoś preferuje większe kawałki ogórka, pokroić w cienkie plastry. Posolić i odstawić na 10 minut.
- Maślankę wymieszać z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem przez praskę, cukrem i koperkiem.
- Wodę z ogórków odlać. Ogórki natomiast połączyć z sosem. Doprawić pieprzem / solą i podawać.
- Uwaga! Ostrożnie z solą , ponieważ ogórki już zostały posolone.Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz