sobota, 25 października 2014

Pieczona dynia i inne warzywa

Dynia po raz kolejny. Ta postać, pokrojonej i pieczonej dyni z solą i pieprzem nigdy mi się nie znudzi. Niczym słodkie ziemniaczki, które tak bardzo uwielbiam, a cena ziemniaków odstrasza niczym strach na wróble.
Dodatkowo nie trzeba stać nad garnkami cały dzień, a do pieczenia można użyć własnej inwencji twórczej i innych warzyw. Mniam!

Składniki:
-1kg dyni
-kukurydza
-2 czerwone papryki
-4 ząbki czosnku
-papryczka chili
-oliwa
-sól/pieprz
-świeży rozmaryn

Dynię pokroić w kostkę. Kukurydze pokroić na 6 części. Z papryki usunąć gniazda i podzielić na mniejsze paski natomiast z papryczek chili usunąć nasiona i pokroić papryczki. 
Dynie wyłożyć na blasze, wymieszać dokładnie z oliwą tak by każdy z kawałków był mokry. Kukurydzę, paprykę, chilli i zgnieciony czosnek w skórce ułożyć na drugiej blasze i również wymieszać z oliwą.
Oprószyć warzywa solą i pieprzem. Włożyć świeży rozmaryn..
Piec w 170 stopniach przez 35-45 min, a następnie samą dynie grillować w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut. Środek ma być miękki natomiast wierzch chrupiący.
Można podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!
Caroline xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz