Tej jesieni ta zupa to obowiązek. Smaczna, lekko ostra, aromatyczna i słodka. Jeśli w waszych domach zalega dynia to zapraszam.
Składniki: na 4 (bardzo głodne osoby)
- 3 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 4 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1kg dyni
- 1 puszka mleczka kokosowego
- mała papryczka chilli
- 16 małych krewetek, rozmrożone (nie konieczne)
- garść świeżej pietruszki lub kolendry
- sól do smaku/ pieprz
- W garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli, chwilkę podsmażyć, aż zmiękną. Dodać pastę curry i podsmażać przez ok 30 sekund.
- Po czym pokrojoną dynię wrzucić do garnka i podsmażać ok. 1 minuty. Po tym czasie wlać bulion warzywny (dobrze, aby przykrywał dynię). Całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- Kiedy dynia już zmięknie całość zblendować na gładką masę.
- Puszkę mleczka kokosowego dobrze wymieszać, następnie dodać do zupy, zostawiając kilka łyżek do ozdoby.
- Jeśli to konieczne doprawić solą.
- Krewetki oczyścić jeśli jest taka potrzeba, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć bardzo krótko (30 sekund) na patelni.
- Krewetki ułożyć na dnie talerza i zalać zupą. Podawać z świeżą pietruszka lub kolendrą.Smacznego!
Dodatkowo, tak jak w zeszłym roku biorę udział w festiwalu dyni. Więc jeśli będziecie szukać inspiracji na dania z dyni to podsumowanie tego festiwalu będzie istną gratką dla smakoszy dyń.Caroline xxx
genialny pomysł na zupę krem z dyni :)
OdpowiedzUsuń