środa, 12 listopada 2014

Stir-fry z warzywami i makaronem

Nie będę się zbytnio rozpisywać nad tym daniem. Lubię. Jest słodko oraz ostro, a do tego szybko! Makaron z smażonym mięsem i warzywami. Co ciekawe, nie ma jednego konkretnego przepisu. Od nas samych zależy jakie warzywa lub mięso znajdzie się na patelni. Mięso powinno być soczyste, a warzywa nie rozgotowane.

Składniki: 

- opakowanie makaronu chow mein
- 350 g mięsa wieprzowego
- 2 marchewki -mała cebulka
-1 papryka
-1/2 brokuła
-mała papryczka chili
-ząbek czosnku
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól pieprz

Sos:
-5 łyżek sosu sojowego
-4 łyżki wody
-3 łyżki octu ryżowego
-2 łyżki cukru
  1. Mięso pokroić w drobne paski. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  2. W garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj gotuje się go ok 3-4 minut, następnie przepłukuje zimną wodą.
  3. Cebulę pokroić w piórka, marchew i paprykę w cieniutkie paski. Brokuł podzielić na mniejsze bukieciki, a chili i czosnek drobno posiekać.
  4. Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnie z łyżką oliwy. Smażyć przez 3-4 minuty.
  5. Odłożyć warzywa na talerzyk.
  6. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni lub woku, następnie smażyć mięso przez ok 3 minut. Po tym czasie dołożyć wcześniej usmażone warzywa.
  7. Ugotowany makaron wrzucić do warzyw i wymieszać do połączenia się składników. Następnie składniki sosu wymieszać i wlać do warzyw.
  8. Mięso powinno być soczyste, natomiast warzywa all dente.

Smacznego. Karolina

1 komentarz: