Ciekawa odmiana tradycyjnej jajecznicy.
Lekko pikantnie. Wyrazisty smak. Przepis pochodzi z książki
Michel'a Roux.
Porcja dla jednej osóbki :)
-2 jajka
-15 ml mleka
-szczypta soli
-łyżeczka posiekanej kolendry
-15 g masła
-15 ml oleju arachidowego ( ja użyłam
sezamowego)
-mała lub pół dużej , drobno
posiekanej czerwonej cebuli
-mała zielona papryczka chili (bez
pestek)
-szczypta zmielonej papryki słodkiej
-150 g pomidorów. Bez skórki ,
wydrążonych pokrojonych w kostkę
1. Jajka w miseczce mieszamy z mlekiem,
kolendrą i doprawiamy solą.
2. Masło wraz z olejem podsmażamy na
patelni. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy.
3. Następnie wrzucamy pokrojoną w
kostkę papryczkę, pomidory i słodką paprykę. Podsmażamy przez
chwilę.
4. Wlewamy jajeczną masę i smażymy
do preferowanej konsystencji.
Jak sugeruje książka, podawać z
ciepłym rogalikiem lub indyjskim plackiem paratha. Ja jednak
preferuję polski chleb. Tak na przełamanie lodów Indyjsko-Polskich
:)
*Kiedy będziecie wlewać masę
jajeczną na patelnie warto zmniejszyć ogień.
Caroline xxx
Takiej wersji jajecznicy nie jadłam, zawsze tradycyjna bez dodatków. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuń