sobota, 8 marca 2014

Domowa tortilla

              W meksyku kobiety robiąc tortille używają wody wapiennej w której moczy się kukurydzę. Następnie wszystko się gotuje i doprowadza do wrzenia. Na drugi dzień cała masa zostaje przetarta na gładką papkę. Z tej papki formuje się pożądany kształt ręcznie lub przez praskę. Na koniec smaży się je bez tłuszczu w specjalnych piecykach lub misach.


              A ja uwielbiam tortille. Idealna alternatywa dla chleba. Idealna baza pod ulubione przysmaki. Można ją jeść na śniadanie, obiad czy przekąskę którą można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.
Z bazowego przepisu możecie przygotować burrito, enchiladę, quesadille lub dodać to co lubicie najbardziej.
Do moich placków usmażyłam kawałki kurczaka w ostrej panierce, trochę pieczarek, pomidorki, kruchą sałatę i ostry sos pomidorowy.
Niektórzy z was stwierdzą, że po co bawić się w robienie ich kiedy można kupić je w sklepie. Można. Ale! Zrobienie tortilli zajęło mi tyle co ubranie się i iście do sklepu. Tylko, że domowa nie ma tych dziwnych dodatkowych składników i nie pachnie takim specyficznym chemicznym zapachem.

Składniki:
-560g mąki pszennej
-80 g smalcu (ja robiłam na smalcu, ale można dać 2 łyżki oliwy)
-330 ml gorącej wody
-płaska łyżeczka soli

1. Mąkę mieszam z solą.
2. Rozpuszczam smalec po czym dodaję go do gorącej wody. (NIE ODWROTNIE!!!) . Wszystko wlewam do mąki, mieszam, a kiedy będzie to możliwe wyrabiam ciasto rękoma do dokładnego połączenia się składników.
3. Zostawiam, na jakiś czas by się „zrelaksowało” (ok 30 min) A w tym czasie przygotowuje dodatki które będę chciała włożyć do tortilli.
4. Ciasto dziele na kawałeczki ok. 40 gramów. Formułuje kulkę, spłaszczam i wałkuje cienki, okrągły placek.
5. Smażę bez tłuszczu (najlepiej patelnia non-stick) Kiedy na placku zaczną pojawiać się bąbelki należy obrócić placek i piec do momentu pojawienia się brązowych plamek.

!Nie da się jednoznacznie określić czas pieczenia ponieważ każda patelnia jest inna. Moja ma bardzo grube dno i pieczenie trwało chwilę dłużej niż na patelni z cienkim dnem.
!Nie można smażyć placków zbyt długo bo będą zbyt kruche i w trakcie zawijania się połamią.

Do swojego placka włożyłam smażonego kurczaka w pikantnej panierce. Bułkę tartą wymieszałam z okruchami płatków owsianych i pikantnymi przyprawami (papryka słodka, pieprz, pieprz cayenne, chili , czosnek, sól.) Kurczaka maczałam w mące, następnie w rozbełtanym jajkiem i następnie w bułce.


 Caroline xxx

6 komentarzy:

  1. Takie tortille są przepyszne, od całkiem niedawna też robimy w domu. Wstyd przyznać, że zawsze kupowałam coś, z czym jest tak niewiele roboty:). Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Mamy nadzieje że więcej osób się przełamie i samemu zacznie próbować :)

      Usuń
  2. Najlepsza tortilla jaka jadłam. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile placków wychodzi z jednej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń