W meksyku kobiety robiąc tortille używają wody wapiennej w której
moczy się kukurydzę. Następnie wszystko się gotuje i doprowadza
do wrzenia. Na drugi dzień cała masa zostaje przetarta na gładką
papkę. Z tej papki formuje się pożądany kształt ręcznie lub
przez praskę. Na koniec smaży się je bez tłuszczu w specjalnych
piecykach lub misach.
A ja uwielbiam tortille. Idealna alternatywa
dla chleba. Idealna baza pod ulubione przysmaki. Można ją jeść na
śniadanie, obiad czy przekąskę którą można zabrać ze sobą do
szkoły czy pracy.
Z bazowego przepisu możecie
przygotować burrito, enchiladę, quesadille lub dodać to co lubicie
najbardziej.
Do moich placków usmażyłam kawałki
kurczaka w ostrej panierce, trochę pieczarek, pomidorki, kruchą
sałatę i ostry sos pomidorowy.
Niektórzy z was stwierdzą, że po co
bawić się w robienie ich kiedy można kupić je w sklepie. Można.
Ale! Zrobienie tortilli zajęło mi tyle co ubranie się i iście do
sklepu. Tylko, że domowa nie ma tych dziwnych dodatkowych składników
i nie pachnie takim specyficznym chemicznym zapachem.
Składniki:
-560g mąki pszennej
-80 g smalcu (ja robiłam na smalcu,
ale można dać 2 łyżki oliwy)
-330 ml gorącej wody
-płaska łyżeczka soli
1. Mąkę mieszam z solą.
2. Rozpuszczam smalec po czym dodaję go
do gorącej wody. (NIE ODWROTNIE!!!) . Wszystko wlewam do mąki,
mieszam, a kiedy będzie to możliwe wyrabiam ciasto rękoma do
dokładnego połączenia się składników.
3. Zostawiam, na jakiś czas by się
„zrelaksowało” (ok 30 min) A w tym czasie przygotowuje dodatki
które będę chciała włożyć do tortilli.
4. Ciasto dziele na kawałeczki ok. 40
gramów. Formułuje kulkę, spłaszczam i wałkuje cienki, okrągły
placek.
5. Smażę bez tłuszczu (najlepiej
patelnia non-stick) Kiedy na placku zaczną pojawiać się bąbelki
należy obrócić placek i piec do momentu pojawienia się
brązowych plamek.
!Nie da się jednoznacznie określić
czas pieczenia ponieważ każda patelnia jest inna. Moja ma bardzo
grube dno i pieczenie trwało chwilę dłużej niż na patelni z
cienkim dnem.
!Nie można smażyć placków zbyt
długo bo będą zbyt kruche i w trakcie zawijania się połamią.
Do swojego placka włożyłam smażonego
kurczaka w pikantnej panierce. Bułkę tartą wymieszałam z
okruchami płatków owsianych i pikantnymi przyprawami (papryka
słodka, pieprz, pieprz cayenne, chili , czosnek, sól.) Kurczaka
maczałam w mące, następnie w rozbełtanym jajkiem i następnie w
bułce.
Caroline xxx
Takie tortille są przepyszne, od całkiem niedawna też robimy w domu. Wstyd przyznać, że zawsze kupowałam coś, z czym jest tak niewiele roboty:). Pozdrawiamy serdecznie.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Mamy nadzieje że więcej osób się przełamie i samemu zacznie próbować :)
UsuńNajlepsza tortilla jaka jadłam. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńIle placków wychodzi z jednej porcji ciasta?
OdpowiedzUsuń6-7 placków.
UsuńDomowe to domowe
OdpowiedzUsuń