Jajecznica Masala


Ciekawa odmiana tradycyjnej jajecznicy. Lekko pikantnie. Wyrazisty smak. Przepis pochodzi z książki Michel'a Roux.
Porcja dla jednej osóbki :)

-2 jajka
-15 ml mleka
-szczypta soli
-łyżeczka posiekanej kolendry
-15 g masła
 -15 ml oleju arachidowego ( ja użyłam sezamowego)
-mała lub pół dużej , drobno posiekanej czerwonej cebuli
-mała zielona papryczka chili (bez pestek)
-szczypta zmielonej papryki słodkiej
-150 g pomidorów. Bez skórki , wydrążonych pokrojonych w kostkę

1. Jajka w miseczce mieszamy z mlekiem, kolendrą i doprawiamy solą.
2. Masło wraz z olejem podsmażamy na patelni. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy.
3. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę papryczkę, pomidory i słodką paprykę. Podsmażamy przez chwilę.
4. Wlewamy jajeczną masę i smażymy do preferowanej konsystencji.

Jak sugeruje książka, podawać z ciepłym rogalikiem lub indyjskim plackiem paratha. Ja jednak preferuję polski chleb. Tak na przełamanie lodów Indyjsko-Polskich :)

*Kiedy będziecie wlewać masę jajeczną na patelnie warto zmniejszyć ogień. 

Caroline xxx

1 komentarz:

  1. Takiej wersji jajecznicy nie jadłam, zawsze tradycyjna bez dodatków. Chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń