Szperając po internetowych blogach rzuciły mi się w oczy te ciastka. Dlatego stwierdziłam, że muszę takie zrobić. Troszkę eksperymentowałam, ciastka pyszne, a kształt ciasteczek jest fantastyczny. Z jednej strony jest to nawet fajna alternatywa do przemycenia warzyw dzieciom.
Jak sama nazwa wskazuje są straszne...strasznie pyszne. Kruche ciasto, a po ugryzieniu słodkie nadzienie z dyni oraz smak przypraw korzennych. Powiem szczerze, że są to ciastka dla tych którzy mają czas. Wycinanie kształtu dyni w cieście zajmuje trochę czasu. Ale nie rezygnujcie! ciastka nie muszą mieć kształtu dyni.
Składniki:
ciasto kruche:
-256 g mąki
-283 g masła
-50 g cukru
-pół łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody (może być i więcej w zależności o "kleistości masy"
Farsz dyniowy:
-ok 300 g dyni
-1 jajko
-60 ml słodkiej śmietany
-2 łyżeczki przyprawy do dyni. Przepis znajdziecie tutaj (w przepisie na dyniową kawę)
-dodatkowo 1 małe jajko do posmarowania ciastek.
-cukier cynamonowy
1. Wyrabiam na "kulkę" wszystkie składniki na ciasto. Jeśli czuć, że ciasto klei się do rąk to znaczy, że potrzebuje więcej mąki. Natomiast jeśli nie chce się połączyć w jednolitą kulę to znak, że potrzebuje wody. Odkładamy ciasto do lodówki na godzinę, a nawet na całą noc.
2. Pokrojoną w malutką kostkę dynie wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką papkę. Chyba, że macie gdzieś ukryte puree dyniowe:) Wlewamy stopniowo śmietanę i roztrzepane jajko. Po połączeniu się wszystkich składników dosypujemy przyprawy.
Jeśli nasza dynia ma bardzo rzadką konsystencję trzeba ją tak długo gotować zanim nie powstanie gęste nadzienie.
3. Zrobione ciasto rozwałkujemy podsypując mąką tak by nie przykleiło się do wałka lub stołu. Z ciasta wycinamy wzór. W moim przypadku jest to wzór dyni. Możecie upiec zwykłe kółka zrobione z szklanki lub dowolny kształt foremki jaki macie w domu.
4. Gotowy farsz nakładam na środek ciastka zostawiając boki czyste. Na ciastko z farszem nakładam czysty kawałek ciastka o tym samym kształcie i łącze je za pomocą widelca.
5. Wykładam ciastka na papier do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Można posypać cukrem cynamonowym.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. (termoobieg) Piec przez ok 10-15 min. Ale pilnujcie ciastek. Jeśli widzicie że ciastka są już przypieczone, brązowe to znaczy, że są już gotowe.
Z przepisu wychodzi ok 30 ciastek.
Caroline xxx (inspiracja building butter cream)
Photos by Suzanne&Caroline
Urocze Ci wyszły! Dzieci musiały być zachwycone!
OdpowiedzUsuńsympatyczne :) rozchichane dynie
OdpowiedzUsuń