Obiecane danie z wczorajszych
składników. 3 bazowe , 5 dodatkowych.
Ucieszyłam się kiedy prosto z Włoch
przyjechał mój ulubiony makaron i parmezan. Ktoś powie a co to za
różnica, ale u nas też są te produkty. Może i tak, ale nie będę
dalej wgryzać się w ten temat. Powiem tyko, że jest różnica w
smaku. Tak samo jak picie tej samej herbaty robionej dla Polski a dla
innego kraju – też jest różnica.
Do dania użyłam barilla specialita
lasagnette , grubsze nitki.
Składniki: 3 bazowe składniki na 3
osoby
-makaron 3/4 paczki
-4 dojrzałe pomidory
-0,5 kg szpinaku
-2 nie duże cebulki czerwone
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-bazylia
-parmezan
- Makaron gotuję minutę krócej niż podano na opakowaniu.
- Szpinak umyć i gotować do miękkości z szczyptą soli, pieprzu oraz dodać pokrojony w kostkę ząbek czosnku.
- Cebulkę oraz resztę czosnku również pokroić w maleńką kosteczkę i podsmażyć chwilkę na patelni cebulkę, a po chwili czosnek. Cebula i czosnek nie powinny zbrązowieć.
- Obrać pomidorki ze skórki i pokroić w małą kostkę i dorzucić do cebuli i czosnku. Wymieszać razem. Dodać pieprzu i soli.
- Do szpinaku dodać makaron i zalać pomidorkami z patelni. Mieszać do połączenia składników, a na końcu wkroić kilka listków bazylii. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podaję danie posypując parmezanem.
Ja użyłam zwykłych pomidorów bo
takie miałam w ogrodzie, ale zdecydowanie możecie użyć pomidorków
cherry. A zamiast parmezanu twardego i słonego sera.
Polecam! Szybkie i smaczne danie.
Caroline xxx
wygląda bosko !
OdpowiedzUsuńJest szpinak, jest dobrze :)
OdpowiedzUsuń