Sakiewki z nadzieniem, kluseczki
śląskie oraz surówka z kapusty i marchewki
-jedna polędwica wieprzowa – ważne,
żeby była dość wysoka by po rozbiciu cały farsz się do niej
zmieścił
-155 g pieczarek
-40 g boczku
-2 małe cebulki
-ogórek kiszony ok. 40g
-skibka chleba
-płat pora
-mąka
-masło i olej do smażenia
-sól, pieprz
-4 listka czosnku niedźwiedziego
- 1 koper włoski
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- woda ok 500 ml
- Polędwicę kroję na kawałki ok 2 cm, następnie rozbijam na cienkie plastry.
- Kroję pieczarki , podsmażam na patelni i doprawiam delikatnie solą i pieprzem.
- Boczek kroję w niedużą kostkę. Cebule, chleb oraz ogórka w nieduże paski.
- Plastry mięsa posypuję delikatnie pieprzem oraz solą. Nakładam do środka kilka kostek boczku, kawałek cebulki, chleba i ogórka, a także dodaję tak zwaną szczyptę pieczarek.
- Cały płat pory zalewam wrzątkiem. Kiedy zmięknie kroję cienkie paski wzdłuż jej długości.
- Zawijam mięso z farszem, tworząc sakiewkę oraz przewiązuje mięso wcześniej przygotowaną porą.
- Nagrzewam piec do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzewam olej i masło, a międzyczasie obtaczam paczuszki w mące. Wkładam na rozgrzaną patelnie i smażę od spodu i z boku. Kiedy mięso ładnie się przysmaży, przekładam je do wysokiego rondelka.
- Na patelnie wrzucam przekrojoną na 4 części cebule, pokrojony w kostkę koper włoski, posiekane listki czosnku oraz paprykę. Chwilę podsmażam. Nalewam wody , mieszam wszystkie składniki po czym wszystko przelewam do rondelka z sakiewkami.
- Pieczemy przez 35-60 minut w 180 stopniach.
- Sos powstały w trakcie pieczenia wraz z warzywami przetrzeć przez sito, następnie zredukować na patelni lub delikatnie zaciągnąć mąką do polania klusek.
Kluski: przepis na ok 40 klusek
-685 g ziemniaków (odmiana która jest
najbardziej mączysta)
-mąka ziemniaczana – 1/4 do ilości
ziemniaków – w tym przypadku ok. 171g
-1 jajko
-sól
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Po ich ugotowaniu, chwilę ostudzić i przepuścić przez praskę.
- Dodać mąkę. (W misce można równo rozłożyć ziemniaki, podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w wolne miejscu wsypać mąkę. )
- Wbić jajko i dodać szczyptę soli. Dokładnie wyrobić. Wyrobić nie dużą kulkę i palcem zrobić delikatne wgłębienie.
- Gotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia i zagotowania wody.
Surówka
-
350
g posiekanej białej kapusty
-
40 g posiekanego pora
-
8 łyżek majonezu
-
6-7 łyżek chrzanu
-
ok. 10 łyżek mleka
-
kilka kropel cytryny
-
sól i pieprz
Wszystko
wymieszać, doprawić pierzem i solą. Odstawić na 3-4 minuty, żeby
się przegryzła.
Zajadać
ze smakiem.
Text and Pictures by Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz