Niedzielne obiady - paczuszki mięsne z kluskami śląskimi i surówką

Choć zawsze lubiłam obiady to jednak te niedzielne mają w sobie więcej uroku niż obiad w ciągu tygodnia. Dlatego przedstawiam wam mój niedzielny obiad. Paczuszki jakie robi moja mama. Kluski śląskie. Choć jakby nie patrzeć jesteśmy z wielkopolski powinny być pyzy drożdżowe. Ale na nie przyjdzie jeszcze czas :)

Sakiewki z nadzieniem, kluseczki śląskie oraz surówka z kapusty i marchewki

Przepis na ok 6 sztuk.
-jedna polędwica wieprzowa – ważne, żeby była dość wysoka by po rozbiciu cały farsz się do niej zmieścił
-155 g pieczarek
-40 g boczku
-2 małe cebulki
-ogórek kiszony ok. 40g
-skibka chleba
-płat pora
-mąka
-masło i olej do smażenia
-sól, pieprz
-4 listka czosnku niedźwiedziego
- 1 koper włoski
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- woda ok 500 ml

  1. Polędwicę kroję na kawałki ok 2 cm, następnie rozbijam na cienkie plastry.
  2. Kroję pieczarki , podsmażam na patelni i doprawiam delikatnie solą i pieprzem.
  3. Boczek kroję w niedużą kostkę. Cebule, chleb oraz ogórka w nieduże paski.
  4. Plastry mięsa posypuję delikatnie pieprzem oraz solą. Nakładam do środka kilka kostek boczku, kawałek cebulki, chleba i ogórka, a także dodaję tak zwaną szczyptę pieczarek.
  5. Cały płat pory zalewam wrzątkiem. Kiedy zmięknie kroję cienkie paski wzdłuż jej długości.
  6. Zawijam mięso z farszem, tworząc sakiewkę oraz przewiązuje mięso wcześniej przygotowaną porą.
  7. Nagrzewam piec do 180 stopni.
  8. Na patelni rozgrzewam olej i masło, a międzyczasie obtaczam paczuszki w mące. Wkładam na rozgrzaną patelnie i smażę od spodu i z boku. Kiedy mięso ładnie się przysmaży, przekładam je do wysokiego rondelka.
  9. Na patelnie wrzucam przekrojoną na 4 części cebule, pokrojony w kostkę koper włoski, posiekane listki czosnku oraz paprykę. Chwilę podsmażam. Nalewam wody , mieszam wszystkie składniki po czym wszystko przelewam do rondelka z sakiewkami.
  10. Pieczemy przez 35-60 minut w 180 stopniach.
  11. Sos powstały w trakcie pieczenia wraz z warzywami przetrzeć przez sito, następnie zredukować na patelni lub delikatnie zaciągnąć mąką do polania klusek.

Kluski: przepis na ok 40 klusek
-685 g ziemniaków (odmiana która jest najbardziej mączysta)
-mąka ziemniaczana – 1/4 do ilości ziemniaków – w tym przypadku ok. 171g
-1 jajko
-sól
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Po ich ugotowaniu, chwilę ostudzić i przepuścić przez praskę.
  3. Dodać mąkę. (W misce można równo rozłożyć ziemniaki, podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w wolne miejscu wsypać mąkę. )
  4. Wbić jajko i dodać szczyptę soli. Dokładnie wyrobić. Wyrobić nie dużą kulkę i palcem zrobić delikatne wgłębienie.
  5. Gotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia i zagotowania wody.
Surówka

- 350 g posiekanej białej kapusty
- 40 g posiekanego pora
- 8 łyżek majonezu
- 6-7 łyżek chrzanu
- ok. 10 łyżek mleka
- kilka kropel cytryny
- sól i pieprz

Wszystko wymieszać, doprawić pierzem i solą. Odstawić na 3-4 minuty, żeby się przegryzła.
Zajadać ze smakiem.

Text and Pictures by Caroline xxx 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz