Ciastko to powstało kiedy to na blogach modne były wypieki z bananem w roli głównej. Tak naprawdę miało nie powstać, ale przez wielką chandrę mojego brata na coś słodkiego nie mogłam odmówić. Bardzo proste, słodkie. Nie jest ciastem w stylu brownie, ale też dzięki bananowi nie jest suchy.
Chciałam również zapowiedzieć świąteczną przerwę na blogu. Wiem, że obecnie robią szał przepisy wigilijne, ale uwierzcie mi, że nie wyobrażam sobie robienia wszystkich tych pysznych dań teraz i potem dodatkowo na święta. To już by nie były te same święta bo na niektóre dania czekam specjalnie całyyy rok.
Dlatego wszystkim życzę Wesołych Świąt i wszelkich pomyślności. W życiu prywatnym i zawodowym :)
Przepis własny:)
Składnik:
-200 g białego cukru
-115 g masła
-2 jajka lub same żółtka
-230g mąki
-1 łyżka proszku do
pieczenia
-270 ml mleka
-2 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-garść suszonej żurawiny
-1 lub 1,5 banana
-cukier puder do posypania
1. Podgrzać mleko, a w nim rozpuścić kakao i kawę.
3. W misce utrzeć
masło z cukrem.
4. Kiedy masło i cukier
uzyskają jednolitą i puszystą masę dodać do nich wcześniej
ubite jajka.
5. Nadal mieszając dodać do masy
połowę mąki. Wlać chłodne mleko, a po
połączeniu się składników wsypać drugą połowę mąki
wraz z proszkiem do pieczenia.
6. Dodać pokrojonego w plastry banana i suszoną żurawinę, delikatnie zamieszać
7.Ciasto przełożyć do formy piec w 180 stopniach przez 20-30 min lub kiedy będzie suchy patyk.
Caroline xxx
Caroline xxx
Szybkie, proste a takie dobre :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-babeczka.blogspot.com
Przepis wydaje się być prosty ;) ostatnio robiłam podobne ciasto, ale bez kawy. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, a dodatek banan i żurawiny-super! Ja jeszcze pewnie dodałabym polewę, żeby było bardziej czekoladowo:) Fajna polewa wychodzi z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Używam jej do babeczek, ciasteczek i ciast. Ma świetną konsystencję i pięknie błyszczy. Polecam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej przepyszne!
OdpowiedzUsuń