Zapiekane jajka z grzankami

Zaskakują mnie ludzie, którzy jadają śniadanie przed pójściem do pracy czy szkoły. Gdybym postanowiła jednak rozpocząć swoją przygodę ze śniadaniem w domu to prawdopodobnie do pracy nie spóźniałabym się 10 minut, ale za to co najmniej godzinę.
Dlatego jak dla mnie ulubione poranki to niedzielne poranki.
Inspiracją do tego dania była Rachel Khoo, która w swojej malutkiej Paryskiej kuchni przygotowuje tradycyjne francuskie dania na swój nowoczesny i angielski sposób. W jednym z programów przygotowała oeufs en cocotte czyli zapiekane jajka. Wersja Rachel jest odrobinę mdła więc warto dodać kilka swoich ulubionych składników, które mamy w lodówce.

 Czas: 180 stopni - 15 minut

Składniki:
- 150g crème fraîche
- 4 jajka
-  garść posiekanego koperku
- suszone pomidorki w oleju (dla chętnych)
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa

1. W kokilkach lub żaroodpornych filiżankach umieścić po łyżce crème fraîche, przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz gałki. Na wierzch posypać odrobinę koperku.
2. Osoby chętne mogą na tym etapie mogą umieścić pokrojonego pomidorka i ułożyć go w kokilce.
3. Do kokilek wbić po jednym jajku, następnie dołożyć po łyżeczce crème fraîche. Ponownie przyprawić solą, pieprzem, gałką i koperkiem. 
4. Jajka zapiekać w kąpieli wodnej. Kokilki umieścić w formie lub na blasze. Formę zalać letnią wodą do połowy kokilek z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku  do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut lub do czasu kiedy żółtko odpowiednio się zetnie, a na powierzchni nie będzie widoczne surowe białko. 
5. Zapiekane jajka podawać z aromatycznymi grzankami dukkah. 



 Smacznego. Karolina 


1 komentarz: