Koktajl z truskawkami i marnowanie jedzenia

Segregujemy śmieci, kupujemy urządzenia które w jakiś sposób zmniejszają zużycie wody lub prądu. Korzystamy z odnawialnych źródeł energii. Ale ile kilogramów jedzenia marnujemy?

W Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności w ciągu roku. Przyczyny marnowania jedzenia są naprawdę różne i niestety nie da się w całości wyeliminować ich przyczyn. Z różnych badań wynika, że w kuchni przeciętnego mieszkańca Europy marnuje się ok. 30% jedzenia, a co ciekawe część z nich nadal nadaje się do jedzenia.
Marnowanie jedzenia występuje w całym łańcuchu dostaw, nie tylko u nas w domu. Zaczynając od rolnika ,w transporcie, w trakcie magazynowania, poprzez dystrybucję, a kończąc na sprzedaży i konsumpcji. Ale jakie są powody tego, że wyrzucamy jedzenie?

Często przegapiamy termin przydatności do spożycia. Bywa również, że źle przechowujemy produkty, ale zdarza się, że nie mamy pomysłu na przygotowanie zakupionego jedzenia. Jednak największym powodem wyrzucania jedzenia są zbyt duże zakupy i ilość zakupionego jedzenia.
Jesteśmy poddawani falom reklam, promocji przez co kupujemy więcej. Reklamy stają się coraz bardziej kuszące i dają nam do zrozumienia, że koniecznie musimy nabyć dany produkt. Szczególnie niebezpieczne w tym przypadku są zakupy intuicyjne. One sprawiają, że kupujemy coś czego tak naprawdę nie chcieliśmy i nie zaplanowaliśmy, a na samym końcu okazuje się, że ląduje to w śmieciach.

Niestety nie jesteśmy wstanie całkowicie zlikwidować marnowania żywności, ale w jakimś stopniu możemy ten efekt zmniejszyć. Nie chodzi tu o zjedzenie wszystkiego co macie, a następnie przechodzić zatrucie pokarmowe. Podstawą jest silna wolna i nie uleganie zakupom intuicyjnym.
Warto zaplanować swoje zakupy zanim wyjdziemy z domu. 

Zdecydowanie trzeba zmniejszyć ilość zakupów. Jeśli widzicie, że wyrzucacie dwa z czterech kupionych jogurtów, ponieważ minęła ich data ważności, następnym razem kupcie o dwa mniej. Nie kupujcie na zasadzie, wezmę więcej bo jutro może już nie być. 
Ważne jest też, by nie chodzić do sklepu głodnemu. Wtedy ma się ochotę na wszystko i kupujemy więcej.

Warto kierować się znaną wśród logistyków zasadą FEFO , stosowaną w magazynach. First Expired First Out - pierwsze traci ważność - pierwsze wyszło. Dlatego przeglądajcie żywność którą już macie, czy któremuś z produktów nie dobiega termin przydatności i należy go zjeść w pierwszej kolejności.

W sieci znajdują się miliony przepisów i sposobów pokazujących wykorzystanie konkretnych produktów, dlatego nie wierze, że nie znajdziecie pomysłu na przyrządzenie jakiegoś dania.
Nie trzymajcie się więc stricto przepisów, które tego nie wymagają. Jeśli przepis wymaga od was pewnego produktu, zobaczcie czy na waszych półkach lub w lodówce nie ma takiego, który mógłby go z czystym sumieniem zastąpić .
Pamiętajcie również, że zamrażarka nie jest waszym wrogiem :) 

Tak oto miał powstać najkrótszy wpis z wiosennym napojem, a wyszło jak wyszło i powstał mini esej o marnowaniu jedzenia.:) Powodzenia. 

Składniki:
-130 g truskawek
-125 ml mleka
-starta skórka z pomarańczy
-szczypta cynamonu
-łyżeczka miodu lub syropu klonowego.

Wszystkie składniki zmiksować.
Swoją drogą, twórzcie własne wersje. Nie macie truskawek? A macie mango, banana, inne owoce? Użyjcie te które macie. Nie macie mleka - użyjcie jogurtu lub mleka sojowego, ryżowego.

Druga wersja to orzeźwiający koktajl z truskawkami i miętą.
-150 g truskawek
-100 g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka cukru lub miodu
-2-3 listki mięty
- kilka kropel cytryny - niekoniecznie

Truskawki zmiksować z jogurtem, miodem lub cukrem. Wkropić kilka kropel cytryny oraz dodać listki mięty. Zmiksować. Jeśli nie lubicie pestek między zębami, koktajl dodatkowo przetrzeć przez sitko.
Powodzenia:)


Text and Photos by Caroline xxx

5 komentarzy:

  1. To jest bardziej FIFO First In First Out, w sklepach po produkt z dłuższą datą ważności trzeba sięgnąć głębiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bym nadal powiedziała, że FEFO. FIFO nie ma nic związanego z datą ważności, tylko które wcześniej przyjechało do magazynu.
      Może się okazać, że towar który przyjechał w inny dzień ma krótszą datę ważności niż ten pierwszy. Dlatego też nie zastosujemy FIFO.

      To, że towar na półkach z dłuższą datą ważności jest na końcu jest celowym działaniem by nie mieć strat w postaci przeterminowanych produktów.

      W domu zastosujemy FEFO. Bo zjemy to które szybciej się kończy data ważności.

      Usuń
  2. Możesz wyjaśnić co to znaczy szczypta ?
    Proszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość produktu ( w tym przypadku cynamonu) jaką weźmiesz między palec wskazujący a kciuk.

      Usuń