Marzy mi się aby borówki były
dostępne przez cały rok! Niestety, to jednak nie możliwe.
Prezentuje wam jedno z moich ulubionych deserów. Lubie go, jest prosty, szybki (
o ile wcześniej upieczemy bezy) i smaczny. Tutaj jest małe ale...
beza. Jedni lubią kiedy po ugryzieniu chrupała, drudzy żeby była
gumowa, a są też tacy, jak ja którzy zajadają się bardzo
wypieczonymi bezami. Ile ludzi tyle upodobań. Dodatkowo zapraszam na kilka
podstawowych informacji dotyczących śmietany.
Bita śmietana
1. Wybieramy
śmietanę kremówkę która ma 30 lub 36%. Od was zależy czy będzie
to uht czy też nie. Osobiście nie kupuje uht ponieważ mi nie
smakują.
Wybieram od lat
śmietankę jednego producenta i nigdy nie zdarzyło mi się by coś
się nie udało.
2. Ubijana
śmietana musi być schłodzona. Nie ma nic gorszego niż
ciepła śmietana. W taką pogodę, miskę w której będzie ubijana
śmietana warto włożyć do lodówki.
3. Śmietanę
ubijamy na średnich obrotach, aż zacznie przybierać kremową
konsystencje. Następnie nadal ubijamy, ale na mniejszych. Ponieważ
szybkie ubijanie gęstniejącej już śmietany zniszczy jej puszystą
strukturę.
4. Jeśli śmietana ma być słodka,
cukier puder sypiemy do płynnej śmietany.
5. Chcąc dodać do śmietany
czekolady, kawy lub innych smaków dodajemy je do ubitej na sztywno
śmietany w małych ilościach. Oczywiście rozpuszczona kawa czy
czekolada nie powinna być gorąca, ani nawet ciepła.
Deser:
Składniki na 8-10 małych deserków
niecała szklanka cukru
250 g borówek
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
Białka:
1. W misce ubić
białka wraz ze szczyptą solą. Kiedy masa będzie już sztywna,
stopniowo dodać cukier. Masa powinna być ładnie błyszcząca.
Można opcjonalnie dodać pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Wyłożyć łyżką okrągłe bezy na papierze do pieczenia.
Piec przez 40
min w 140 stopniach, następnie kolejne 20 min w 160 stopniach. Kiedy
bezy będą gotowe otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić
uchylone.
Deser:
2. Ubić śmietanę.
3. W szklance nałożyć śmietanę, pokruszone bezy i borówki. Jeśli szklanka jest wyższa, dodać dodatkową warstwę śmietany, bezy i borówek.
4. Podawać od razu po zrobieniu.
Text and Photos by Caroline xxx
Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny deser, takie leciutki :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń