Kto by pomyślał, że oglądając z
dzieckiem bajkę, będę potem musiała ją gotować. Nie jest to nic negatywnego. Dlatego, ogromną uciechę
sprawiła mi mała prosząc o nie, trzepocząc długimi czarnymi
rzęsami.
Po chwili zniknęła z pokoju i
zgłębiła się w przeszukiwaniu swojej dziecięcej torby.
Usłyszałam „mam!” i przybiegła z
radością w głosie pytając czy jej pluszowy „szczuror” może
gotować z nami. „Czemu nie. Oby tylko nie oparzył sobie łapek -
odpowiedziałam.”
Czy jej smakowało? Tego nie powiedziała bo zaraz po obiedzie poszła na drzemkę. Za to "szczurorowi" na pewno. Zaraz po obiedzie musiał się dokładnie wykąpać. Ponieważ z szarego pluszaka zrobił się czerwony zombie.
Tak. Macie racje. To bajkowa wersja
ratatuj. W mojej interpretacji. A jaka będzie wasza?
Sos:
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 paski selera naciowego lub 2 łyżeczki
suszonego selera
puszka pomidorów lub 3 dojrzałe
pomidory
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano, sól pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
1. Paprykę włożyć na ogień do momentu
„spalenia skórki”. Włożyć je do miski,
przykryć folią i zostawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć
cebulę, marchew, czosnek i seler pokrojone w kostkę.
3. Z papryki zdjąć skórkę i
usunąć nasiona, pokroić i dorzucić na patelnie.
4. Dodać pomidorki z puszki lub pokrojone
w kostkę pomidory.
5. Przyprawić do smaku pieprzem i solą
oraz dodać cukier. Wymieszać i gotować przez 5 minut.
6. Oregano porwać i wrzucić do sosu.Całość zblendować na gładki sos.
Wrzucić ponownie na patelnie i gotować przez kolejne 5 minut. Sos
nie powinien mieć nadmiaru wody, jeśli ją ma to należy zredukować
sos.
Warzywa:
2 cukinie (można dać jedną żółtą,a
drugą zieloną)
1 bakłażan
1 pomidor
1. Wszystko dokładnie umyć. Warzywa pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry.
2. Sos wlać do formy na tarte, wygładzić.
Wszystkie warzywa układać naprzemiennie z tym, że plastry cukinii
ułożyć po kilka sztuk. Warzywa polać delikatnie oliwą z oliwek i
oprószyć pieprzem.
3. Całość piec pod folią przez 30 –
45 minut w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię i piec 190
stopniach przez następne 30 minut tak by wszystkie warzywa się
„pomarszczyły"
Caroline xxx
Ratatuj w formie 'przekładańca' prezentuje się wspaniale :) Lubię to danie! :))
OdpowiedzUsuń