Śliwki pięknie dojrzały więc zamiast tortu na urodziny zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Uwielbiam go. Nie ważne jaki owoc dodamy zawsze wyjdzie pyszny i wilgotny. Bazowy przepis ma w moim domu dwa sposoby wykonania. W jaki sposób zrobię to ciasto decyduje... moment rozbijania jajek. Ale to już inna historia. Przedstawiam wam drugi sposób, kiedy to oddzielam białka od żółtek. Ciasto piecze się kilka minut dłużej, ale jest zdecydowanie bardziej wilgotne.
Składniki:
-5 jaj - osobno białka osobno żółtka
-210 g masła (wyjęte z lodówki na 20 minut przed robieniem ciasta)
-180 g cukru (niecała szklanka)
-210 g mąki (1,5 szklanki mąki)
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-śliwki (w moim przypadku 11)
1. Oddzielić białka i żółtka. Do żółtek dodać cukier i miksować aż powstanie puszysta, biała masa. (kogel-mogel)
2. Wrzucić pokrojone w małe kosteczki masło i miksować dopóki masa się nie połączy.
3. Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem i mieszać do połączenia się składników
4. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. I dodać ją do mieszanki. Delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Wyłożyć formę papierem lub posmarować masłem. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć na powierzchni ciasta.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-60 minut. Ja piekłam 55 minut. Patyczek powinien być suchy.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ciasta. Otworzyć można, ale nie wcześniej niż 20 minut od wstawienia do piekarnika.
!W moim cieście śliwki są na powierzchni. Zostały lekko oprószone mąką i ściśle do siebie przylegają.
Jeśli chcecie można kilka śliwek ułożyć w formie, a następnie zalać ciastem i ponownie ułożyć śliwki.
Text and photos by Caroline
Takie ciasta są najlepsze. Czy mogę dodać laskę wanilii?
OdpowiedzUsuńLaskę może nie, ale ziarenka tak ;) polecam też cynamon
UsuńCiasto pyszne. Wilgotne i waniliowe. Polecam
OdpowiedzUsuń