Grill. Sałatka z grillowanych warzyw


Kto powiedział, że należy schować grilla? Sezon na grillowanie nadal trwa. Rzadziej, ale w weekend nadal oddajemy się potrawom pieczonym na rozgrzanym ruszcie.  Zdecydowałam również, że nie będę podawać wam konkretnych przepisów. Ponieważ, każdy Polak ma ten instynkt do grillowania. Sami dobrze wiemy, co smakuje nam najlepiej. Nie będę też oddawać się dwu stronicowym esejom na temat szkodliwości czy nie szkodliwości takiego typu jedzenia. Bo co nie szkodzi w dzisiejszych czasach? Zaszkodzić może nam nawet marchewka, rosnąca obok drogi lub nawożona świństwami. Dlatego jak to mówią, wszystko, ale z umiarem;)
Co wrzucam na ruszt? Można prawie, że wszystko! Jako, że jestem „warzywno-lubna”, koniecznie znaleźć muszą się warzywa. Cukinia, bakłażan, papryka, cebula czy kukurydza. Czasem zawita do nas pani brzoskwinia, grillowana smakuje przepysznie. Mięso? Szaszłyki, karkówka, kurczak czy kiełbaski.  Nie może zabraknąć ziemniaków. Zawinięte w sreberko, można ułożyć na ruszcie lub wrzucić w żar węgla czy ogniska. 

Uwielbiam też gotowaną bądź grillowaną kukurydzę. Gotowana z masełkiem i oprószona solą smakuje nie przyzwoicie smacznie. Lubię też opcję grillowanej kukurydzy polanej masłem, posypaną parmezanem i chilli, a do tego kilka kropel soku z limonki! Moje faworyty na wrześniowe dania:) 

Za to chciałam przedstawić wam fajną sałatkę grillowanych warzyw. A co ciekawe przygotować można ją w domu.
Składniki:
-papryka czerwona
-papryka zielona
-bakłażan
-cukinia

Sos:
-6 łyżek oliwy z oliwek
-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
-ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
-sól i świeży pieprz
-łyżeczka musztardy
-można dodać łyżeczkę octu winnego (nie koniecznie )

1.       Bakłażan i cukinie pokroić w plastry i posypać solą. Zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody suchym ręcznikiem. Paprykę zaś pokroić w paski. Paprykę pokroić zaś w paski.
2.       Smażyć warzywa z obu stron aż zmiękną i ładnie się przyrumienią.
3.       Wszystkie składniki sosu wymieszać razem i polać ciepłe warzywa. 


Text i Photos by Caroline

2 komentarze:

  1. Super przepisy będę musiał spróbować, ale to mięsko pięknie wygląda :) Już nie mogę się doczekać aż włączę mój nowy grill gazowy weber i zaproszę przyjaciół na przyjęcie w ogrodzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam warzywa z grilla. Majówka zbliża się wielkimi krokami. Lada moment i będę mogła posmakować takich przysmaków :)

    OdpowiedzUsuń