Mimo tego, że dynia nie jest jeszcze jednym z moich
ulubionych warzyw to nadal staram się by gościła w moim domu. Na chwilę obecną
preferuje dynię w ostrym wydaniu. Jeśli chodzi o słodycz to tylko smażone
placki z cukrem. Dlatego przyznam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego dania.
Fakt, lekko słodki, ale czuć wyraźny posmak słonego sera i kremowej śmietanki.
Co ciekawe, jeśli ktoś nie ma jakiś aspiracji do jedzenia samej dyni, dodanie
do tego dania odrobiny przecieru pomidorowego smakuje naprawdę dobrze.
Chciałam również dodać, że bardzo cieszy mnie tak duże
zainteresowanie zeszłorocznych propozycji dyniowych. Najbardziej popularnym
wpisem okazały się dynie w occie i zupa krem z dyni.
Składniki porcja na 3-4 osoby
-250-300 g
ulubionego makaronu
-2 szklanki puree z dyni*
-mała cebula
-puszka mleczka kokosowego lub 300 ml śmietanki kremówki
5-6 łyżek parmezanu (można użyć grana padano lub innych
podobnych)
-sól/pieprz
-płaska łyżeczka gałki
- Ugotować makaron w osolonej wodzie.
- Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy do momentu zeszklenia się. Dodać dynię** i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty i kiedy pozostałości wody wyparują.
- Wlać mleczko kokosowe***, dodać ser i gałkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do gorącego sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać posypane lekko serem.
! Tak jak wspomniałam można dodać do dania troszkę przecieru
pomidorowego, w zależności od waszych smaków.
! Jeśli ktoś preferuje bardziej ostre smaku, zanim wlejecie
śmietankę można dodać drobno posiekane chilli. Ostry smak chilli i słodkiej
dyni smakuje naprawdę pysznie.
*mus z dyni można zrobić krojąc dynie w małą kosteczkę,
gotować aż do miękkości i zmiksować na gładką papkę.
** jeśli zaś użyjecie musu z surowej dyni, smażyć dynię należy chwilę dłużej.
***warto dobrze wymieszać całą zawartość puszki przed wlaniem
na patelnię.
Dodatkowo mój przepis bierze udział w konkursie Zboże smakuje i inspiruje ! :)
Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz