Pierożki z serkiem i rukolą

 Najpiękniejsze w życiu są pasje. Jeszcze piękniej jest kiedy dzieli się te pasje z przyjaciółmi. Dlatego gotowanie sprawia mi przyjemność bo mogę tę przyjemność dzielić z ludźmi którzy są ważni w moim życiu. Jeśli jednak zabraknie nam tematu, to Jej domowa półka ma ich mnóstwo. Mowa o książkach kucharskich. Które tylko czekają na to by je przeczytać. Dlatego gotowanie z Nią to dla mnie ogromna przyjemność. Ona wie o kogo chodzi. Dlatego przygotowałyśmy proste i smaczne pierożki z serkiem pieprzowym i blanszowaną rukolą. Dla M!

Ciasto:
-200g mąki
-2 jajka
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-szczypta soli

1. Mąkę połączyć z jajkami, oliwą oraz szczyptą soli. Energicznie wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. 
2. Przykryć ciasto ściereczką na 30 minut. 
3. Następnie ciasto zagnieść kilka razy, podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. (ciasto którego nie używamy należy przykryć by nie wyschła)
4. Cienkie placki podzielić na równe kwadraciki używając noża lub radełka lub szklaną wyciąć koła.

Nadzienie:
-Opakowanie rukoli
-opakowanie serka ricotta
-ząbek czosnku
-sól
-oliwa

1. Rukolę umyć i włożyć na patelnię. Podgrzewać, aż rukola się skurczy i „zwiędnie” . Wyjąć i pokroić w drobne kawałki. 
2. Połączyć z serkiem. Dodać przetarty przez praskę czosnek i przyprawić solą. Wymieszać dokładnie.
3. Łyżeczkę nadzienia z serkiem i rukolą ułożyć pośrodku ciasta i przykryć drugim plackiem. Posmarować delikatnie oliwą wewnętrzną stronę łączenia pierożków. 
4. Gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia na wierzch plus ok 30 sekund.

Wierzch:
  • łyżki masła
  • pieprz kolorowy
1. Masło rozpuścić i polać nim pierożki, następnie posypać świeżo mielonym pieprzem.

Caroline xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz