Ciasto:
-200g mąki
-2 jajka
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-szczypta soli
1. Mąkę połączyć z jajkami, oliwą
oraz szczyptą soli. Energicznie wyrobić ciasto, aż będzie
jednolite i elastyczne.
2. Przykryć ciasto ściereczką na 30 minut.
3. Następnie ciasto zagnieść kilka razy, podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo
cienkie placki. (ciasto którego nie używamy należy przykryć by nie wyschła)
4. Cienkie placki podzielić na równe kwadraciki używając noża lub radełka lub szklaną wyciąć koła.
Nadzienie:
-Opakowanie rukoli
-opakowanie serka ricotta
-ząbek czosnku
-sól
-oliwa
1. Rukolę umyć i włożyć na patelnię.
Podgrzewać, aż rukola się skurczy i „zwiędnie” . Wyjąć i
pokroić w drobne kawałki.
2. Połączyć z serkiem. Dodać przetarty przez praskę czosnek i przyprawić solą.
Wymieszać dokładnie.
3. Łyżeczkę nadzienia z serkiem i rukolą ułożyć pośrodku ciasta i przykryć drugim plackiem.
Posmarować delikatnie oliwą wewnętrzną stronę łączenia pierożków.
4. Gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia na wierzch plus ok 30 sekund.
Wierzch:
- łyżki masła
- pieprz kolorowy
1. Masło rozpuścić i polać nim
pierożki, następnie posypać świeżo mielonym pieprzem.
Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz