Pečený čaj czyli pieczona herbata

Przyznam się, szczerze i bez bicia, że mimo tego iż gotuję codziennie to rzadko zdarza mi się popadać w samozachwyt wraz z „ohami” i „ahhami”. Tu jednak jest mały wyjątek. Nie ważne jak to nazwiecie , możecie być pewni, że jest pyszne i tej zimy obowiązkowe. Podobno w tym roku zima ma nas zaskoczyć. Czy to zrobi? Zobaczymy.
Co kryje się w moim słoiczku? Kryje się w niej pieczona herbata. Czyli całe lato zamknięte w jednym miejscu. Pieczona herbata wywodzi się z Czech. Jest to mieszanka pieczonych owoców. Następnie łyżeczkę owoców zalewa się gorącą wodą. Otrzymujemy przepyszny i nieziemsko pachnący napój. Na koniec łyżeczką wyjadamy owoce na dnie. Bo kto z nas nie marzy by w zimie , po powrocie do domu, usiąść wygodnie i ogrzać się herbatą? Opowiedziała mi o tym ciotka która zawitała do Polski na wakacje. Tam gdzie mieszka Pečený čaj jest bardzo popularny. Dlatego nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała jej rad.

Naprawdę robiąc te owoce warto popłynąć fantazji jeśli chodzi o owoce. Nadają się prawie wszystkie owoce. Jagody, porzeczki, truskawki, wiśnie, winogrona, aronia, jabłka czy jeżyny. Obowiązkowo limonka lub cytryna i pomarańczko. Warto zaś trzymać się proporcji. Na każde 2 kilo owoców przypada ok 1kg cukru. Do tego przyprawy korzenne. Goździki i cynamon. Popularną opcją jest również dodanie do owoców rumu. Który dodatkowo ogrzeje nas w zimowy wieczór.
Nadaje się również jako konfitura do naleśników. Mniam:)
Składniki na 1kg owoców:
-300g jeżyn 
-200g aronii 
-150g porzeczki
-150g wiśni
-150g truskawek
-jabłko
-szklanka winogron ciemnych
-limonka lub cytryna
-10 goździków
- 2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- laska wanilii

- szklanka rumu (jeśli będziemy mieć pewność, że po wypiciu herbaty nie będziemy prowadzić samochodu)!
  1. Jabłka wydrążyć i pokroić w plastry. To samo zrobić z limonką.
  2. Wszystkie owoce rozłożyć na głębokiej blasze.
  3. Wsypać goździki, cynamon i ziarenka z wanilii razem z laską
  4. Na koniec zasypać cukrem.
  5. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez 45-60 minut. W tym czasie wymieszać raz czy dwa razy. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, piec przez następne 20 minut. Sok powstały z pieczenia ma lekko zgęstnieć w tym czasie.
  6. Upieczone owoce przełożyć do czystych słoiczków. Gotować słoiki w garnku, ułożone na szmatce, przez 20 minut od zagotowania wody.
  7. Otwarty słoik przechowujemy w lodówce.
    Warto wybrać mniejsze słoiczki, jest mniejsze ryzyko, że coś zostanie i się popsuje.
Caroline xxx

2 komentarze: