Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem.

Obiecane danie z wczorajszych składników. 3 bazowe , 5 dodatkowych.
Ucieszyłam się kiedy prosto z Włoch przyjechał mój ulubiony makaron i parmezan. Ktoś powie a co to za różnica, ale u nas też są te produkty. Może i tak, ale nie będę dalej wgryzać się w ten temat. Powiem tyko, że jest różnica w smaku. Tak samo jak picie tej samej herbaty robionej dla Polski a dla innego kraju – też jest różnica.
Do dania użyłam barilla specialita lasagnette , grubsze nitki. 



Składniki: 3 bazowe składniki na 3 osoby
-makaron 3/4 paczki
-4 dojrzałe pomidory
-0,5 kg szpinaku

-2 nie duże cebulki czerwone
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-bazylia
-parmezan


  1. Makaron gotuję minutę krócej niż podano na opakowaniu.
  2. Szpinak umyć i gotować do miękkości z szczyptą soli, pieprzu oraz dodać pokrojony w kostkę ząbek czosnku.
  3. Cebulkę oraz resztę czosnku również pokroić w maleńką kosteczkę i podsmażyć chwilkę na patelni cebulkę, a po chwili czosnek. Cebula i czosnek nie powinny zbrązowieć.
  4. Obrać pomidorki ze skórki i pokroić w małą kostkę i dorzucić do cebuli i czosnku. Wymieszać razem. Dodać pieprzu i soli.
  5. Do szpinaku dodać makaron i zalać pomidorkami z patelni. Mieszać do połączenia składników, a na końcu wkroić kilka listków bazylii. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Podaję danie posypując parmezanem.

Ja użyłam zwykłych pomidorów bo takie miałam w ogrodzie, ale zdecydowanie możecie użyć pomidorków cherry. A zamiast parmezanu twardego i słonego sera.





Polecam! Szybkie i smaczne danie.
Caroline xxx

2 komentarze: