Syrop piernikowy jako jadalny prezent.



     W tym roku nie mogę odstawać i także zabrałam się za prezenty własnoręcznie robione. Czy to trufle czekoladowe , syrop piernikowy, piernikowe domki, własnoręcznie robione pierniczki, własna czekolada nadziewana ulubionymi bakaliami i wiele wiele innych.

 Mam dla was prosty pomysł na prezent dla fanów słodkich kaw, a jeśli nie na prezent to czemu by samemu nie skusić się na kawę z syropem piernikowym?

Składniki:  
- gwiazdka anyżu,
- 2 kory cynamonu,
- mały listek laurowy,
- 1-2 ziela angielskie,
- pół łyżeczki kulek kolendry,
- 15 goździków,
- pół laski wanilii
- kilka płatów skórki pomarańczy,
- 2-4 ziarna kardamonu.
- Można również wkroić kawałeczek imbiru.
 oraz
-1 litr wody
-200g cukru

     Wszystkie przyprawy gotujemy w 1 litrze wody, na małym ogniu przez ok 30-40 minut tak by woda przeszła aromatem wszystkich przypraw.  Po gotowaniu i odparowaniu wody powinno jej zostać ok. 600 ml. Po tym czasie  przelewamy wszystko przez sito, gazę lub filtr do kawy. Do powstałego wywaru wsypać 200g cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz tak by całość zgęstniała odrobinę .
Jeśli zaś wolicie bardziej gesty syrop to trzeba go troszkę zredukować  i dłużej pogotować. Przelać wszystko do buteleczki czy słoiczka, zakręcić i ładnie ozdobić.

!!! Polecam zdecydowanie jeśli ktoś skusi się na robienie syropu by nie robić go z mieszanki zmielonych przypraw korzennych czy do pierników. Wiele z nich posiada w składzie  mąkę , a nawet jeśli nie to w trakcie syrop zamieni się w niedoszłą galaretkę i będzie dziwacznie się ciągnął i kleił.

Smacznego! Caroline
Photos by Suzanne

4 komentarze:

  1. Jestem naprawdę wdzięczna za przepis. Od jakiegoś czasu próbuje zrobić syrop ale robi mi się dosłownie okropna galareta. Zrobiłam tak jak powiedziałaś , coś pysznego. Uwielbiam syropy. Domowy i tańszy niż kupny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,a gdzie i jak długo przechowywać?Czy tylko pasuje do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop stojący na zewnątrz szybko sie psuje. Najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.
      Często wykorzystuję do naleśników, ale zazwyczaj do kawy w okresie świątecznym.

      Usuń