Babeczki dyniowe

Jesień kojarzy mi się tylko i wyłącznie z dynią. Sezon na nią w pełni. Lubię ją pieczoną ze świeżo mielonym pieprzem, albo właśnie w postaci ciast. 
Pyszne, lekko wilgotne i bardzo aromatyczne babeczki. Do tego serek, który łamie słodki smak babeczki. Bajecznie proste i przyjemne.

Składniki na 12 babeczek. 
-225 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenie
-pół łyżeczki sody
-łyżeczka przyprawy do dyni*
-szczypta soli
-115 g masła
-200 g cukru
-2 jajka
- szklanka dyniowego puree** ok 180 ml





  1. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Masło ubijać z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać jedno jajko, połączyć składniki, następnie dodać kolejne jajko.
  3. Mąkę i dynię dodawać w dwóch etapach. Wsypać połowę mąki , zamieszać, następnie dodać połowę puree z dyni i zamieszać. Czynność powtórzyć.
  4. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Serek składniki:
-150 g serka naturalnego
-35 g masła
-2 łyżeczki cukru pudru

-orzechy laskowe lub pekan

  1. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Ostudzone babeczki posmarować serkiem. Posypać orzechami.
*
  • przyprawa: możecie skorzystać z mojego klasycznego przepisu na przyprawę:
    - 1 łyżka cynamonu - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczki gałki
  • Przyprawa bez cynamonu: -2 łyżeczki goździków, 1 łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka imbiru, łyżeczka gałki muszkatołowej. Uprażyć goździki i ziele. Zmielić i wymieszać z innymi przyprawami.
  • Jeśli nie macie takiej przyprawy, nie zamierzacie je robić polecam dodanie samego cynamonu (łyżeczka) i gałki (½)
  • Czwartą opcją jest ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków, 1 łyżeczka cynamonu.
**
puree z dyni – nie piekę dyni w piekarniku bo szybciej i taniej będzie ją pokroić w małą kosteczkę, gotować aż do miękkości i zmiksować na gładką papkę. 

 Caroline xxx 

3 komentarze: