Czekoladowa granola z żurawiną

 

Granola jest niesamowicie banalnym daniem, że nigdy do głowy by mi nie przyszło żeby kupić gotowy produkt. Zazwyczaj w sklepowych mieszankach znajduje się coś na co nie mam ochoty, a co gorsza coś co nie powinno się tam znaleźć. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, dłuższą chwilą trwa pieczenie, a smak dalece odbiega od kupnych mieszanek. Wersji takich granoli są tysiące, różnią się tylko składnikami, a od nas zależy co dodamy do naszej mieszanki.
Taką granolę zajadam z jogurtem lub mlekiem i mnóstwem owoców.

To moja z ulubionych wersji, którą robię od zawsze. Wy nie musicie polegać na przepisie. Możecie użyć innych składników, na które macie ochotę.

Składniki:
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 70g migdałów bez skórki
  • 30g suszonej papai
  • 70g suszonej żurawiny
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 25 g zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 150g miodu
  • 4 łyżki masła
  1. Masło roztopić, dodać miód, przyprawy do dyni, sól i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
  2. Migdały, papaje i żurawinę pokroić na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszać płatki owsiane, migdały, papaje, wiórki kokosowe i zarodki pszenne. Wlać do nich płynną masę. Bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć dokładnie wszystko na blasze, piec w 160 stopniach przez 35 minut. Przy czym co 10 minut należy mieszać płatki. Dodatkowo 10 minut przed końcem pieczenia dodać żurawinę i wymieszać.
  5. Po upieczeniu wystudzić i przesypać do słoja.
  6. Żurawinę należy dodać na końcu ponieważ się spali. Będzie twarda i gorzka.

Smacznego! Caroline xxx

1 komentarz: