Nie będę się zbytnio rozpisywać nad
tym daniem. Lubię. Jest słodko oraz ostro, a do tego szybko! Makaron z smażonym mięsem i
warzywami. Co ciekawe, nie ma jednego konkretnego przepisu. Od nas
samych zależy jakie warzywa lub mięso znajdzie się na patelni.
Mięso powinno być soczyste, a warzywa nie rozgotowane.
Składniki:
- opakowanie makaronu chow mein
- 350 g mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
-mała cebulka
-1 papryka
-1/2 brokuła
-mała papryczka chili
-ząbek czosnku
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól pieprz
Sos:
-5 łyżek sosu sojowego
-4 łyżki wody
-3 łyżki octu ryżowego
-2 łyżki cukru
Mięso pokroić w drobne paski.
Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące
ziemniaczanej.
W garnku ugotować makaron według
instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj gotuje się go ok 3-4 minut,
następnie przepłukuje zimną wodą.
Cebulę pokroić w piórka,
marchew i paprykę w cieniutkie paski. Brokuł podzielić na
mniejsze bukieciki, a chili i czosnek drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wrzucić na
rozgrzaną patelnie z łyżką oliwy. Smażyć przez 3-4 minuty.
Odłożyć warzywa na talerzyk.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na
patelni lub woku, następnie smażyć mięso przez ok 3 minut. Po
tym czasie dołożyć wcześniej usmażone warzywa.
Ugotowany makaron wrzucić do
warzyw i wymieszać do połączenia się składników.
Następnie składniki sosu wymieszać i wlać do warzyw.
Mięso powinno być soczyste,
natomiast warzywa all dente.
Smacznego. Karolina
uwielbiam wręcz taki makaron :)
OdpowiedzUsuń