Uwielbiam czekoladę z aromatem świeżo startej skórki pomarańczy. Zresztą uwielbiam wszystko w postaci czekolady. Tak przyznaję się jestem czekoladoholiczką. W najbliższym czasie nie wybieram się na odwyk.
W tym roku postawiłam na jadalne prezenty. Dlatego czekoladowe trufle okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealne na malutki prezent lub własną chwile przyjemności.
Mają tą zaletę, że możemy wybrać smak i jakie tylko sobie zamarzymy. Od pomarańczy, mięty a nawet o smaku chilli lub dla szalonych o smaku wasabi.
Ułożone w pudełku w małych papilotkach wyglądają cudownie. A co najważniejsze są nieziemsko proste w wykonaniu.
Najważniejszym elementem jest tu ilość składników. Ilość śmietany musi odpowiadać ilości czekolady.
Składniki:
-250 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietany kremówki
-125 ml słodkiej śmietanki 18%
-130 g masła
-130 g miodu
- skórka ze startej pomarańczy lub niedużą garstkę posiekanej mięty.
-kakao lub zmielone migdały albo płatki kokosa.
1. Śmietankę podgrzać na bardzo małym ogniu ze skórką pomarańczy lub posiekaną miętą. Gotować ok 3-5 min, ale starać się nie zagotować śmietany.
2. W misce rozkruszyć czekoladę, wlać do niej miód oraz masło.
3. Kiedy śmietana będzie już gotowa wlać śmietanę do czekolady. Jeśli wasze trufle będą z miętą należy przelać śmietankę przez sitko.
4. Gorąca śmietana rozpuści czekoladę, należy dobrze wymieszać kiedy wszystkie składniki połączą się należy wylać masę do miski lub jakiś plater na wysokość max 3cm. Pozostawić do wystygnięcia.
6. Kiedy czekolada wystygnie, należy włożyć ją do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Masa powinna być konsystencji plasteliny.
7. Na talerzyku wysypać kakao lub zmielone migdały. Z masy należy szybko formować pożądane kulki i następnie obsypać kakao lub migdałami.
8. Układać w małych papilotkach i podawać.
Caroline xxx
Photos by Suzanne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz