Hiszpańska Tortilla z chorizo i ziemniakami

Frittata czyli inaczej włoski omlet bazujący na jajkach.
Lubię frittatę jeść na śniadanie, z pomidorkami i szczypiorkiem lub szałwią i ricottą - jest idealna.
Niestety, taka opcja jajek na obiad jest nudna i mało sycąca, dlatego do tego dania warto dodać coś co śmiało będzie służyć nam jako danie obiadowe. Zapraszam w takim razie na hiszpańską tortillę która przypomina frittatę tylko różni się znacząco składnikami. Jest to wersja z moją ulubioną chorizo i żeby było po poznańsku... z pyrami:)

Składniki:
-300 g ziemniaków
-100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
-15 plasterków chorizo ( ok. 60 g)
- średniej wielkości cebulę
-ząbek czosnku lub kilka liści czosnku niedźwiedziego
-3 jajka
-sól /pieprz/ opcjonalnie pieprz cayenne
-pół szklanki żółtego sera (nie koniecznie)

  1. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Plasterki chorizo podsmażyć z obu stron na patelni, aż delikatnie się podpieką i wypuszczą z siebie tłuszcz.
  3. Zdjąć chorizo z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę, pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula będzie już przyrumieniona, dołożyć pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć.
  4. Zmniejszyć ognień pod patelnią do minimum. Podsmażoną cebulkę wygładzić równomiernie na patelni. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i rozłożyć po całej patelni. To samo zrobić z chorizo.
  5. W misce, wymieszać jajka ze szpinakiem, serem i przyprawić do smaku. Rozbełtaną masę wylać na patelnie.
  6. Do tego dania najlepiej nadaje się patelnia z grubym dnem i możliwością włożenia jej do piekarnika.
  • Na gazie – smażymy ją pod przykryciem tak długo aż wierzch będzie ścięty, a na wierzchu nie będzie pływało surowe jajko. Warto ją przewrócić, niestety z doświadczenia wiem, że sprawia to wiele trudności.
  • Na gazie i w piekarniku – smażymy danie ok. 5 min, kiedy góra będzie nadal surowa wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (180 stopni) i pieczemy następne 5 minut lub kiedy góra będzie ładnie ścięta i przyrumieniona.

! Jeśli wasza patelnia jest większa i większość składników nie przykryła się masą trzeba dołożyć jajek.
! Jeśli korzystacie z mrożonego szpinaku, trzeba go najpierw rozmrozić i nie mieszać go z masą jajeczną. Świeży nie wymaga podgrzania.

  Text and Photos by Caroline xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz