Mówi się, że śniadanie to
najważniejszy posiłek dnia. Jest konieczny dla prawidłowego
metabolizmu oraz przyspiesza przemianę materii. Zdarza się, że kiedy
nie zjemy śniadania, spada nasza wydajność w pracy czy w szkole lub zwiększają się nasze problemy z koncentracją.
Niestety z doświadczenia wiem, że nie
każdy za nim przepada . Ile można jeść kanapek? Płatki? Co
najważniejsze, skąd wziąć czas potrzebny na jego przygotowanie? W
tym przypadku zawsze rozbawiały mnie filmy, w których rodziny
miały czas na poranne śniadania, gdzie przygotowania zajmują
mnóstwo czasu. Niestety - to tylko filmy. W rzeczywistości nie mamy
tyle wolnego czasu.
W moim przypadku nie czas był
przeszkodą, ale chęć do jedzenia śniadań. Nigdy za nimi nie
przepadałam, z czasem zaczęłam odkrywać, że śniadanie nie musi
być nudne. Nawet kanapki na swój sposób mogą być ciekawe w
zależności co do nich dodamy i w jaki sposób je przygotujemy.
Warto zastanowić się też co jeść. Śniadanie powinno dostarczać ok. 25-30% dziennego zapotrzebowania
energetycznego, II zaś 5-10 %. Odpowiednio zbilansowane powinno
składać się w dużej części z węglowodanów złożonych, które
sprawiają, że mamy więcej energii. Do tego oczywiście produkty
zawierające białko i wapń. Nie możemy zapomnieć również o
warzywach i owocach.
Powinno unikać się produktów
przetworzonych i wysoko kalorycznych. Te niestety dodają siły tylko
na chwilę po czym szybko stajemy się zmęczeni i głodni.
Warto pamiętać o drugim śniadaniu.
Zamiast słodkich batoników lub czekoladek lepiej sięgnąć po
owoce , również suszone, warzywa lub produkty z błonnikiem.
Pomysł na wiosenne śniadanie, bez
przepisu. Polecam.
-chleb z kminkiem
-rukola z rzodkiewką
-serek grani ze szczypiorkiem
-chleb z kminkiem
-rukola z rzodkiewką
-serek grani ze szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz