Bita śmietana i deser z bezą i borówkami

 Marzy mi się aby borówki były dostępne przez cały rok! Niestety, to jednak nie możliwe.
Prezentuje wam jedno z moich ulubionych deserów. Lubie go, jest prosty, szybki ( o ile wcześniej upieczemy bezy) i smaczny. Tutaj jest małe ale... beza. Jedni lubią kiedy po ugryzieniu chrupała, drudzy żeby była gumowa, a są też tacy, jak ja którzy zajadają się bardzo wypieczonymi bezami. Ile ludzi tyle upodobań. Dodatkowo zapraszam na kilka podstawowych informacji dotyczących śmietany. 

 Bita śmietana
1. Wybieramy śmietanę kremówkę która ma 30 lub 36%. Od was zależy czy będzie to uht czy też nie. Osobiście nie kupuje uht ponieważ mi nie smakują.
Wybieram od lat śmietankę jednego producenta i nigdy nie zdarzyło mi się by coś się nie udało.

2. Ubijana śmietana musi być schłodzona. Nie ma nic gorszego niż ciepła śmietana. W taką pogodę, miskę w której będzie ubijana śmietana warto włożyć do lodówki.

3. Śmietanę ubijamy na średnich obrotach, aż zacznie przybierać kremową konsystencje. Następnie nadal ubijamy, ale na mniejszych. Ponieważ szybkie ubijanie gęstniejącej już śmietany zniszczy jej puszystą strukturę.

4. Jeśli śmietana ma być słodka, cukier puder sypiemy do płynnej śmietany.

5. Chcąc dodać do śmietany czekolady, kawy lub innych smaków dodajemy je do ubitej na sztywno śmietany w małych ilościach. Oczywiście rozpuszczona kawa czy czekolada nie powinna być gorąca, ani nawet ciepła. 

Deser:
Składniki na 8-10 małych deserków

4 białka+ szczypta soli
niecała szklanka cukru
250 g borówek
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %

Białka:
1. W misce ubić białka wraz ze szczyptą solą. Kiedy masa będzie już sztywna, stopniowo dodać cukier. Masa powinna być ładnie błyszcząca. Można opcjonalnie dodać pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć łyżką okrągłe bezy na papierze do pieczenia.
 Piec przez 40 min w 140 stopniach, następnie kolejne 20 min w 160 stopniach. Kiedy bezy będą gotowe otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić uchylone. 

Deser:
2. Ubić śmietanę.
3. W szklance nałożyć śmietanę, pokruszone bezy i borówki. Jeśli szklanka jest wyższa, dodać dodatkową warstwę śmietany, bezy i borówek. 
4. Podawać od razu po zrobieniu.



Text and Photos by Caroline xxx

2 komentarze: