Do całej imprezy zaproszone zostały
wszystkie regiony Polski. Sama inicjatywa tego przedsięwzięcia ma
na celu przybliżenie nam, że nadal w Polsce produkowane są
produkty ekologiczne, naturalne oraz produkowane wg tradycyjnych
receptur. Dlaczego targi we wrześniu? Bo to idealny termin do
prezentacji przetworów oraz tradycyjnych konfitur, ponieważ właśnie
wtedy, zaraz po zbiorach owoców i warzyw, są one najbardziej świeże
i mają największe walory smakowe. Dodatkową zaletą tego
wszystkiego jest to, że nie są to nigdy produkty masowe , ponieważ
producentami tych produktów są zazwyczaj niewielkie, często
rodzinne firmy, które stosują receptury przekazywane z pokolenia na
pokolenie, używając najwyższej jakości składników, bo przede
wszystkim zależy im na doskonałym smaku.
W czasie trwania Targów Smaków
Regionów zaplanowano pogadanki , warsztaty czy degustacje, ale także
pokazy wypieku pieczywa. Będzie można zapoznać się z z tajnikami
produkcji rogali świętomarcińskich, ale także zobaczyć jak
wygląda ziarno, mąka, ciasto czy kwas chlebowy. Jeśli ktoś
natomiast wybierze się z pociechą to na pewno maluch nie będzie
się nudził. Będzie mógł spróbować swoich sił przy wypieku
chleba, a następnie zabrać swój wypiek do domu:)
Ja już nie mogę się doczekać kiedy
w moje ręce trafi prawdziwy oscypek z Podhala, ale także
wielkopolskie przysmaki czyli rogale świętomarcińskie, przetwory
mleczne, prawdziwe masło czy andruty kaliskie.
Wejście na targi jest bezpłatny. Od 9-17. Pawilon 3A.
Wejście:- Wejście Wschodnie A - ul. Roosevelta
- Wejście Północne A – ul. Bukowska
Caroline xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz