Smacznego!
Wiele
jej nie potrzeba, ale składniki muszą być naprawdę dobrej
jakości. Podobno banalna, nic mylnego. Niech podniesie rękę ten
któremu nie rozgotował się makaron, a z żółtek nie zrobiła się
jajecznica?
:)
Składniki:
na dwie porcje
-200-225
g dobrej jakości makaronu spaghetti (mogą być nawet świeże z
lodówki)-ok 150 g włoskiej Pancetty
-3-4 żółtka (zdecydowanie 0 i pokojowej temperaturze) w zależności od tego jak bardzo chcemy, żeby nasz makaron był kremowy
-85 g pecorino
-świeżo zmielony pieprz
-oliwa z oliwek extra vergin
-ząbek czosnku
Na patelni wlewamy z ok 6 łyżek oliwy i wrzucamy do jeszcze zimnej oliwy roztrzaskany, w skórce ząbek czosnku .
- Kroimy pancette w małe paseczki i podsmażamy je na oliwie do czasu kiedy będą chrupiące.
- W czasie kiedy nasza pancetta będzie się smażyć gotujemy makaron w porządnie osolonej wodzie, oczywiście al dente. Najlepiej ugotować go minutę krócej niż sugerują na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wrzucamy na naszą patelnie i dokładnie mieszamy. Tak by oliwa oblepiła nasz makaron.
- W miseczkach oddzielamy żółtka od białek.
- Żeby było wygodniej mieszać przerzucamy makaron do ciepłego garnka w którym gotowaliśmy makaron wyciągamy czosnek i wsypujemy utarty ser, a po chwili żółtka. Trzeba szybko i energicznie mieszać by z naszej kremowej carbonary nie zrobiła się jajecznica. Jeśli waszym zdaniem makaron jest mało kremowy dodajcie 4 żółtko. Od upodobań smakowych posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Caroline xxx
Uwielbiam makarony, spaghetti carbonara mam zaplanowane na jutro, teraz w LIdlu tydzień włoski, może upoluję jakiś fajny makaron :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńMy napewno skusimy się na tydzień włoski . Szczególnie pecorino lub gorgonzola :)
Właśnie kupiłam ser o którym pisałaś w przepisów. Myślałam że trudno będzie go odnaleźć. Dziś jemy carbonare
OdpowiedzUsuńMakaron nieziemski. Mniej kaloryczny bez tej leżącej się śmietany.
OdpowiedzUsuń