Spaghetti carbonara bez śmietany!

  Prezentuje wam jedno z ulubionych dań mojej mamy. Carbonara. Bez śmietany i z dobrymi produktami.

Smacznego!
Wiele jej nie potrzeba, ale składniki muszą być naprawdę dobrej jakości. Podobno banalna, nic mylnego. Niech podniesie rękę ten któremu nie rozgotował się makaron, a z żółtek nie zrobiła się jajecznica?

 :)


Składniki: na dwie porcje
-200-225 g dobrej jakości makaronu spaghetti (mogą być nawet świeże z lodówki)
-ok 150 g włoskiej Pancetty
-3-4 żółtka (zdecydowanie 0 i pokojowej temperaturze) w zależności od tego jak bardzo chcemy, żeby nasz makaron był kremowy
-85 g pecorino
-świeżo zmielony pieprz
-oliwa z oliwek extra vergin
-ząbek czosnku


Na patelni wlewamy z ok 6 łyżek oliwy i wrzucamy do jeszcze zimnej oliwy roztrzaskany, w skórce ząbek czosnku .
  1. Kroimy pancette w małe paseczki i podsmażamy je na oliwie do czasu kiedy będą chrupiące.
  2. W czasie kiedy nasza pancetta będzie się smażyć gotujemy makaron w porządnie osolonej wodzie, oczywiście al dente. Najlepiej ugotować go minutę krócej niż sugerują na opakowaniu.
  3. Ugotowany makaron wrzucamy na naszą patelnie i dokładnie mieszamy. Tak by oliwa oblepiła nasz makaron.
  4. W miseczkach oddzielamy żółtka od białek.
  5. Żeby było wygodniej mieszać przerzucamy makaron do ciepłego garnka w którym gotowaliśmy makaron wyciągamy czosnek i wsypujemy utarty ser, a po chwili żółtka. Trzeba szybko i energicznie mieszać by z naszej kremowej carbonary nie zrobiła się jajecznica. Jeśli waszym zdaniem makaron jest mało kremowy dodajcie 4 żółtko. Od upodobań smakowych posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

 Caroline xxx 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony, spaghetti carbonara mam zaplanowane na jutro, teraz w LIdlu tydzień włoski, może upoluję jakiś fajny makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :)
      My napewno skusimy się na tydzień włoski . Szczególnie pecorino lub gorgonzola :)

      Usuń
  2. Właśnie kupiłam ser o którym pisałaś w przepisów. Myślałam że trudno będzie go odnaleźć. Dziś jemy carbonare

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron nieziemski. Mniej kaloryczny bez tej leżącej się śmietany.

    OdpowiedzUsuń