Carpaccio z pomidorów z limonkowym vinegretem.


Nie wiecie nawet jak bardzo czekałam na możliwość publikacji tego postu. A może jednak zrobienia tego dania? Kto wie? Czekałam dlatego, że te małe pomidorki, które są w moim daniu dojrzewają dopiero teraz. Późnym latem lub wczesną jesienią. Wyglądają bajecznie, kiedy wiszą na krzaczkach.
Mimo, że nadal mam w głowie najlepsze carpaccio z ośmiornicy Dominika Brodziaka z Enjoy. Restaurant, to jednak takie danie z pomidorów rysuje uśmiech na mojej twarzy. Jako fanka pomidorów, sosów, zup czy innych produktów, które mają w nazwie pomidor nie byłabym sobą gdyby to się nie pojawiło. Dlatego też przygotowałam carpaccio z pomidorów z limonkowym sosem winegret.
  
Składniki na dwa dania:
-2 dojrzałe, ale twarde pomidory
-4 małe, żółte pomidorki
-4 małe, czerwone pomidorki
-2 łyżeczki małych kapar
-kilka malin na każde z dań

Sos:
-3 łyżki oliwy z oliwek
- pół soku z małej limonki
-sól i pieprz do smaku
-mała łyżeczka octu winnego

Pomidory pokroić w jak najcieniej. Ułożyć na talerzu. Małe pomidorki pokroić w plasterki, je również rozłożyć na pomidorach. Ułożyć po jednej łyżeczce kapar na jednym z dań i kilka malin.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, następnie polać pomidory przed podaniem. 

Text and Photos by Caroline

3 komentarze:

  1. Wyglada naprawde przecudownie. DZIĘKUJE za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! pycha! więcej tu nie wchodzę o tak późnej godzinie! robisz mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Niestety znam ten ból zaglądając wieczorem na strony ze słodkościami :P

      Usuń