Przepyszne ciastko czekoladowe z bananem i żurawiną

 
Ciastko to powstało kiedy to na blogach modne były wypieki z bananem w roli głównej. Tak naprawdę miało nie powstać, ale  przez wielką chandrę mojego brata na coś słodkiego nie mogłam odmówić. Bardzo proste, słodkie. Nie jest ciastem w stylu brownie, ale też dzięki bananowi nie jest suchy.


Chciałam również zapowiedzieć świąteczną przerwę na blogu. Wiem, że obecnie robią szał przepisy wigilijne, ale uwierzcie mi, że nie wyobrażam sobie robienia wszystkich tych pysznych dań teraz i potem dodatkowo na święta. To już by nie były te same święta bo na niektóre dania czekam specjalnie całyyy rok.

Dlatego wszystkim życzę Wesołych Świąt i wszelkich pomyślności. W życiu prywatnym i zawodowym :)


Przepis własny:)
Składnik:
-200 g białego cukru
-115 g masła
-2 jajka lub same żółtka
-230g mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia
-270 ml mleka
-2 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-garść suszonej żurawiny
-1 lub 1,5 banana

-cukier puder do posypania 

1. Podgrzać mleko, a w nim rozpuścić kakao i kawę.
3. W misce utrzeć masło z cukrem.
4. Kiedy masło i cukier uzyskają jednolitą i puszystą masę dodać do nich wcześniej ubite jajka.
5. Nadal mieszając dodać do masy połowę mąki. Wlać chłodne mleko, a po połączeniu się składników wsypać drugą połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia. 
6. Dodać pokrojonego w plastry banana i suszoną żurawinę, delikatnie zamieszać
7.Ciasto przełożyć do formy piec w 180 stopniach przez 20-30 min lub kiedy będzie suchy patyk.

Caroline  xxx

5 komentarzy:

  1. Szybkie, proste a takie dobre :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydaje się być prosty ;) ostatnio robiłam podobne ciasto, ale bez kawy. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, a dodatek banan i żurawiny-super! Ja jeszcze pewnie dodałabym polewę, żeby było bardziej czekoladowo:) Fajna polewa wychodzi z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Używam jej do babeczek, ciasteczek i ciast. Ma świetną konsystencję i pięknie błyszczy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej przepyszne!

    OdpowiedzUsuń